• Početna>
  • Vesti>

Lunaček: Prioritet da bude primena postignutih dogovora

Potpredsednica EP i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček kaže da bi prioritet nove faze dijaloga Beograd i Prištine trebalo da bude primena dogovora.

“Još moramo da sačekamo kako bi videli šta će biti rezultati obnovljenog dijaloga. Prioritet bi trebalo da bude puna implementacija, sa obe strane, već dogovorenih sporazuma kao što su energetika i sloboda kretanja”, navodi Lunačekova.

Prema njenim rečima, svaka strana mora da radi za sebe na tome, “a ne da čeka onu drugu”.

“EU bi morala da nastavi sa insistiranjem na implementaciji kako bi došlo do pune normalizacije odnosa izmedju Kosova i Srbije”, poručila je Lunaček povodom poslednjeg sastanka predsednika Srbije i Kosova u Briselu i najave početka nove faze u dijalogu kojim posreduje EU.

Lunaček kaže da će nastavak briselskog dijaloga biti težak kako zbog nedostaka medjusobnog poverenja, tako i zbog dosadašnjeg izostanka primene dogovorenog.

“Evropska služba za spoljne poslove bi trebalo da nadgleda primenu dogovora postignutih u dijalogu i da o tome redovno izveštava sve zainteresovane strane uključujući i Evropski parlament”, kaže Ulrike Lunaček.

Lunaček je kao izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo pozvala novu vladu u Prištini, kakva god koalicija da se napravi, da usvoji konstruktivan pristup i bude u potpunosti angažovana u dijalogu.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još