• Početna>
  • Vesti>

Drecun:Poslednji pokušaj da se procesuiraju zločini OVK

Foto Tanjug

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio da je Specijalni sud za zločine OVK poslednja šansa da se procesuiraju zločini pripadnika te organizacije.

Drecun je za N1 rekao da je radna grupa, koju je osnovao skupštinski odbor, prikupila sve podatke koje imaju naše nadležne službe u vezi sa ratnim zločinima OVK na Kosovu i da će ih staviti na raspolaganje specijalnom tužilaštvu na Kosovu.

“Mi pre svega zahtevamo kažnjavanje onih koji su odgovorni za ratne zločine bez obzira na nacionalnost. Ne sme da se vrši diskriminacija žrtava i specijalno tužilaštvo je poslednji pokušaj međunarodne zajednice da se na Kosovu procesuiraju ti zločini”, rekao je Drecun.

On misli da neće biti političkih pritisaka na rad tog tužilaštva i da će na početku biti podignuta jedna velika optužnica, na kojoj će se naći ključni komandanti OVK.

Međutim, po njegovim rečima, problem će biti ako se na važne pozicije u vladi Kosova nakon pregovora, rasporede upravo oni koji bi mogli da se nađu na toj optužnici.

“Rasplet koji se može desiti u političkom životu na Kosovu i Metohiji je da se koalicija oko Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja rasporedi na ključne pozicije, a onda bi specijalno tužilaštvo došlo u specifičnu situaciju, da ako podigne tu veliku optužnicu, da se na njoj nađu članovi vlade, što može opet da dovede do destabilizacije”, rekao je Drecun.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Drecun je naveo da taj dijalog jeste suštinski važan za narod na Kosovu i Metohiji, za Srbiju ali i za stabilnost u regionu i da je na sastanku u Briselu u ponedeljak, visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslala važnu poruku.

“U javnosti je ta poruka prošla prilično nezapaženo, a to je da, iako na Kosovu još nije formirana vlada i da se ne zna ko će biti na čelu pregovaračke grupe, dijalog mora da se nastavi što pre, da se ne može usporavati i da Zajednica srpskih opština mora biti formirana”, rekao je Drecun.

 

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još