Vučić tražio ubrzan pristup Srbije ka EU, ZSO se podrazumeva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić založio se danas, na sastanku kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, za “ozbiljnije i hrabrije razgovore o budućim odnosima” Beograda i Prištine i, po prvi put, tražio ubrzan pristup Srbije Evropskoj uniji.

Vučić je posle razgovora kod Mogerini sa Hašimom Tačijem rekao novinarima da je dogovoren nastavak dijaloga i primena već postignutih dogovora.

“Formiranje Zajednice srpskih opština se podrazumeva, tu nema daljih pregovora”, rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije preneo je da je tražio, po prvi put, ubrzan pristup Srbije EU.

Kad je reč o nastavku dijaloga, rekao je da je za pripreme za nastavak dijaloga potrebno mesec i po dana i istakao da nije isključeno da se dijalog nastavi na predsedničkom nivou.

“Treba ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je pitanje nivoa samo tehničko.

“Suštinski, koga strane budu odredile tako će biti. To je tehničko pitanje, koje nije od ključnog značaja. Postoje mnogo važnija pitanja od tehničkih”, istakao je on.

On je ukazao da je najmanje razgovaramo o tehničkim stvarima, zbog čega su ovi razgovori bili plodotvorni i važni.

“Razgovarano je o suštini, sadržaju dijaloga u budućnosti. Ostaje mesec i po da se pripremimo kroz više šatl poseta i razgovora kuda, kako, i na koji način želimo da nastavimo. Nema sumnje da će dijalog biti nastavljen u Briselu, i ne samo dijalog koji se bavi određenim temama, već i da ćemo se baviti suštinskim stvarima kako i na koji način vidimo svoje odnose za godinu ili pet, što znači da moramo da izbiljnije razgovaramo unutar naših javnosti, kao i da svi zajedno moramo mnogo češće da razgovaramo”, objasnio je predsednik Srbije.

Upitan da li je razgovarano o Zajednici srpskih opština (ZSO) preneo je da je to obaveza koja se podrazumeva.

“Nema dileme oko toga”, kazao je Vučić.

Istakao je da su o Zajednici srpskih opština govorili albanski predstavnici, ali da je pre svega razgovarano o tome kako vidimo odnose Srba i Albanaca, ne samo na Kosovu već i centralne Srbije i Kosova.

“ZSO je obaveza koja je potpisana, i samo je to konstatovano, pa smo pošli dalje. ZSO je obaveza koju Priština mora da ispuni i nema ni dileme, ni daljih razgovora. To su stvari koje se podrazumevaju”, naglasio je Vučić.

On je istakao da je razgovarano pre svega o odnosima Srba i Albanaca.

Dodao je da je tražio ubrzan pristup Sbrije EU.

Predsednik Srbije najavio je sastanak sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom 14. jula u Briselu.

 

Izvor: Tanjug

Comments