• Početna>
  • Vesti>

Spirić na navečerju Vidovdana: Na pravom smo putu, Lazarevom putu

Na platou ispred zgrade Opštine Kosovska Mitrovica, u Vojnom remontu, obeleženo je navečerje Vidovdana. Obeležavanje je organizovao Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić naglasio je da je Srpski narod slobodarski narod koji mirnim, diplomatskim pute pruža ruku pomirenja.

„Nećemo odustati jer znamo da smo na pravom putu, Lazarevom putu, koji nas motiviše da ostanemo i opstanemo. Hvala svim građanima Kosovske Mitrovice koji su sa nama i koji nam veruju. Večeras smo na platou ispred ove Opštine, naša Opština je ostala u južnom delu 1999.godine, Mitrovčani se sećaju. Mi čekao povratak u našu matičnu Opštinu, kad god se on desio. Moramo biti istrajni i sačekati to vreme. Kakvi ćemo biti ljudi, i da li hoćemo da budemo na strani Vidovdana, na strani pobede“ rekao je Spirić.

Spirić je iskoristio ovu priliku da najavi izgradnju oko 24 stambene jedinice u narednom periodu.

Protojerej stavrofor Milija Arsović rekao je da hrabrost koja je pokazana u Kosovskom boju ne smemo shvatiti kao nešto što nas poziva na poniženje drugoga, kao osvetu i mržnju.

„Vidovdan je za nas Srbe veliki praznik, praznim na kojeg moramo da se ponosimo sa verom, sa nadom, sa ljubavlju kao što su to naši preci radili. Vidovdan bez Kosova može, ali Kosovo bez vidovdana ne postoji, niti će postojati ovde u Kosovskoj Mitrovici, niti bilo gde gde živi naš narod. Srećno navečerje praznika“ rekao je Arsović.

U kulturno umetničkom delu programa nastupali su hor OŠ „Sveti Sava“ koji je na početku izveo himnu Republike Srbije a kasnije i numere „Ovo je Srbija“ i „Marijo“, Jelena Spirić, studenti fakulteta umetnosti muzičkog odseka Ana Radosavljević, Mateja Lalić i Marina Lalić koje su dobitnice priznanja i nagrada sa festivala održanih u Beogradu i Moskvi, a održana je i revija narodnih nošnji. U toku programa prikazan je i  petominutni film o završenim projektima u Kosovskoj Mitrovici.

Odlukom privremenog organa dodeljene su i Vidovdanske povelje Milanku Đinu Jerotijeviću za doprinos očuvanju starogradskih pesama sa prostora Kosova i Metohije, Branislavu Banetu Iliću za predstavljanje Kosovske Mitrovice kroz slikarstvo kao i Kancelariji za Kosovo i Metohiju za doprinos i razvoj opštine Kosovska Mitroivca i očuvanje institucija Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još