• Početna>
  • Vesti>

InTER: Organska proizvodnja šansa za razvoj poljoprivrede na Kosovu

Iako su proteklih godina povećana ulaganja u poljoprivredu na Kosovu i dalje postoji spor napredak u ovoj oblasti, pokazuje istraživanje Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) koje je predstavljeno na okruglom stolu u Zubinom Potoku.

Vlada Kosova je 2015. godine uložila 43 miliona evra u poljoprivredu dok je podrška međunarodnih donatora iste godine bila 11 miliona evra.

Slaba razvijenost poljoprivrede i niži uticaj na životnu sredinu u odnosu na region otvaraju mogućnost unapređenja organske proizvodnje, mišljenje je učesnika okruglog stola.

„Ono što mi preporučujemo jeste jačenje organizacionih i institucionalnih kapaciteta za primenu javnih politika u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja što takođe uključuje i jačanje efikasnosti inspekcijskih službi. Potrebno je dodatno raditi i na promovisanju javnih politika u ovoj oblasti i u opštinama na severu Kosova“, kaže autorka studije MarijaMilenković.

Poljoprivrednici sa severa Kosova se suočavaju sa brojnim problemima, počev od administrativnih pa do onih koji se odnose na proces proizvodnje i plasiranje robe na tržištu, složili su se učesnici okruglog stola.

„Nedostatak i nerazvijenost strategija kako na lokalu tako i na centralnom nivou, nedovoljan nivo svesti odnosno nedovoljna edukovanost poljoprivrednih proizvođača kao i problemi administrativne prirode sa kojima se susrećemo na svakom koraku su neki od ključnih problema“, smatra Aleksandar Jovanović – menadžer projekta u kancelariji Regionalne razvojne agencije u opštini Leposavić.

„Ništa nije regulisano, ovde gde su dvostruki standardi, gde postoje i jedne i druge institucije. Poljoprivredni proizvođač je, kao i uvek, prepušten sam sebi i onako kako se snađe“, kaže Rade Utvić – direktor Poljoprivredne zadruge u Zubinom Potoku.

Nizak stepen razvoja poljoprivrede i to što je negativan uticaj na životnu sredinu manji u odnosu na susedne zemlje mogu biti šansa za razvoj organske proizvodnje, smatraju u InTER-u.

Comments

Pročitaj još