Đurić: Istina je najjače oružje Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa Danicom Marinković, koja je kao istražni sudija Okružnog suda u Prištini 1999. godine rukovodila istragom slučaja u Račku.

Direktor Đurić je rekao da je sudija Marinković svojim radom i borbom za istinu dala značajan doprinos da stradanje našeg naroda ostane zabeleženo, te da sve ono što se dešavalo i pravi karakter oružanih sukoba na području naše južne pokrajine ne ostane izvan lupe pravosudnih institucija.

Srbija, kako je istakao, treba da osvetljava ono što se dešavalo u bliskoj prošlosti na području naše južne pokrajine, da raskrinkava lažne razloge za agresiju na našu zemlju, kao i lažne razloge za pokušaj otimanja državne teritorije.

„Naša je obaveza kao države da na organizovan i sistemski način delujemo kako bi istina, kao naše najjače oružje, dospela do najšire moguće domaće i međunarodne javnosti, i u tom smislu rad Danice Marinković jeste dragocena istorijska i arhivska građa, ali i argumentacija koja pred nekim pravosudnim institucijama možda može imati i snagu dokaza“, rekao je Đurić.

Danica Marinković je, prema Đurićevim rečima, svojim radom pokazala svetao primer za buduće generacije radnika pravosuđa i državne uprave.

Sudija Marinković je, zahvalivši direktoru Đuriću na prilici za razgovor, rekla da je za svakoga ko voli svoju državu i narod borba za istinu velika čast i zadovoljstvo.

„Istina koju sam utvrdila i koju sam pretočila u knjigu jeste veliko delo i nadam se da će to za generacije iza nas biti jedna istorijska čitanka, koja će mnogo značiti onima koji žele da znaju šta se stvarno dešavalo na Kosmetu i kako je srpski narod stradao od albanskih separatista, a kasnije i terorista“, rekla je Marinković.

Sudija Marinković, čije je dokaze prihvatio i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu, svoje životno iskustvo pretočila je u knjigu „Sudija u ratu i miru“, u kojoj je, kroz ličnu ispovest, prikazala situaciju na Kosovu i Metohiji, nastalu delovanjem albanskih seperatista i terorista, kao i svoju nepokolebljivu borbu za pravdu i istinu.

Direktor Đurić je najavio da će Vlada Srbije pomoći da se ta knjiga prevede na engleski, a možda i druge strane jezike, i na taj način učini dostpupnom međunarodnoj javnosti, koja, kako je ocenio, treba da kroz tu vrstu uvida u prošlost bude pravilno informisana o istorijskim događajima na Kosovu i Metohiji.

Comments