Jablanović osnovao Partiju kosovskih Srba

Kosovska Centralna izborna komisija donela je odluku o registraciji nove stranke pod nazivom Partija kosovskih Srba – PKS, na čijem je čelu Aleksandar Jablanović.

Kako je saopšteno, članovi CIK-a su pozdravili registraciju novog političkog subjekta koji predstavlja Srbe sa Kosova na osnovu kosovskog zakonodavstva i zatražili da ukoliko u nekom od akata te stranke ima grešaka da se da rok za njihovo ispravljanje.

CIK je odlučio da ograniči troškove za kampanju političkih subjekata za vanredne parlamentarne izbore koji će biti održane 11. juna na 942.573,50 evra.

Jablanović je ranije bio ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi. Njega je premijer Isa Mustafa razrešio dužnosti februara 2015. godine nakon izjave u kojoj je, kako je ocenjeno iz Prištine, uvredio majke Đakovice, tako što je učenike napada na autobus sa Srbima koji su išli na groblje u Đakovicu nazvao “divljacima”.

Posle tog događaja Jablanović je prešao da radi u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije, a dao je ostavku posle incidenta sa njegovim bratom.

U saopštenju dostavljenom medijima 26. januara, Aleksandar Jablanović je naveo da “zarad svoje časti i časti svojih saradnika” na sebe prihvata punu odgovornost zato što je dozvolio da se u službenom vozilu prevezu njegov brat sa suprugom, ali da “nikako ne prihvata lažne optužbe” da je u službenom vozilu načinjeno krivično delo i prodavana droga.

 

Izvor: Beta

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."