Na Devinoj Vodi proslavljen Dan Sv. Vasilija Ostroškog

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.Na severu Kosova i Metohije u manastiru na Devinoj Vodi obeležen je Dan ovog velikog sveca.
Domaćini današnje svetkovine bili su Opština Zvečan i KUD “Zvečan”. Sabor na Devinoj Vodi iz godine u godinu okuplja sve veći broj vernika, koji se svetom Vasiliju Ostroškom mole za zdravlje i spasenje.

Rezanje slavskih kolača obavio je iguman manastira na Devinoj Vodi otac Fotije.

“Danas je veliki i divan dan jer praznujemo velikog Svetog Vasilija, velikog čudotvorca, koji je svoj život posvetio i podario Bogu. Bog ga je nagradio time da ne samo dok je bio živ da čini čuda već i nakon smrti. Da nam bude ovaj Dan blagosloven, srećan, da se uvek okupljamo, da nas bude što više zato što tako pokazujemo da cenimo naše, naš izvor a on je za našu dušu vera pravoslavna zato što će mo se bez vere izgubiti u ovom svetu”, poručio je otac Fotije.

Manastir na Devinoj Vodi nadomak Zvečana izgrađen je 1999. godine, a hramovna slava manastira posvećena je presvetoj Bogorodici Trojeručici i proslavlja se 25. jula.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."