Đurić i Tanin o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa šefom Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom.

Đurić i Tanin razgovarali su o političkoj i bezbednoj situaciji na Kosovu i Metohiji i perspektivama dijaloga Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio je da Beograd želi puno sprovođenje dogovora postignutih u Briselu, pre svega onih koji se odnose na Zajednicu srpskih opština, koja, prema njegovim rečima, mora biti formirana bez ikakvih odlaganja.

Đurić je Taninu preneo zabrinutost Vlade Srbije zbog serije izjava albanskih političkih predstavnika kojima je produbljena atmosfera nepoverenja u srpsko-albanskim odnosima i učinjen opasan korak ka destabilizaciji regiona.

Direktor Kancelarije za KiM zahvalio je šefu UNMIK-a zbog dosledne statusne neutralnosti UNMIK-a i rada na zaštiti položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakavši značaj zaštite imovinskih prava Srba u pokrajini, kako bi se pospešio povratak raseljenih i garantovao opstanak onih koji tamo trenutno žive.

Na sastanku je bilo reči i o neophodnosti da se imovina Republike Srbije, kao i pravnih i fizičkih lica na Kosovu i Metohiji, tretira u skladu sa međunarodnim pravnim standardima.

Comments