• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Haradinaj nastavlja sa pretnjama; pomirenje dva naroda moguće kad raščistimo sa avetima prošlosti

Istinsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, moguće je tek kada rasčistimo sa avetima prošlosti, navodi u saopštenju gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić. “Smatram da ni albanskom narodu nije u interesu da ga zastupaju oni koji zagovaraju mržnju i nasilje. Izjava Ramuša Haradinaja, nekadašnjeg lidera “OVK” , zapravo njegova pretnja upućena srpskom premijeru Aleksandru Vučiću da “ se ne igra sa Albancima” i da se “ne kači sa njim”, samo je nastavak pretnji koje Haradinaj upućuje Srbima i njihovom lideru, odnosno premijeru Aleksandru Vučiću”, navodi se dalje u saopštenju.
Rakić dalje kaže, da je Haradinaj, dok se nalazio u Francuskoj čekajući odluku suda u Kolmaru o zahtevu Srbije za njegovo isporučenje, zapretio ratom sa Srbijom i dovršavanjem etničkog čišćenja Srba sa prostora Kosova i Metohije, ukoliko odluka suda ne bude povoljna po njega, te je i sada, kada se nalazi na slobodi nastavio sa pretnjama koje upućuje srpskom premijeru, koji kako navodi sprovodi i zastupa politiku mira i stabilnosti.
U saopštenju se dalje navodi da politiku koju zagovara premijer Vučić pojedini albanski lideri ne žele da shvate i prihvate, te da više od “njihovih pretnji i govora mržnje brine ćutanje međunarodnih predstavnika na Kosmetu pa i čitave Evrospke Unije”.
Rakić smatra da bi međunarodna zajednica konačno morala da odreaguje na evidentne pretnje ne samo Ramuša Haradinaja već i ostalih albanskih lidera koje ne doprinose stabilnosti ionako nestabilne situacije na Kosovu i Metohiji, zaključuje u saoptštenju koje je dostavljeno našem radiju.

Comments

Pročitaj još