• Početna>
  • Vesti>

Mitrovica i Zvečan drugi dan bez vode, da se plati dug. Rakić upozorio na humanitarnu katastrofu

Građani Kosovske Mitrovice i Zvečana od juče su bez vode i nije poznato kada će se vodosnabdevanje stabilizovati. Dotok je prekinut u fabrici u južnom delu Mitrovice, zbog neizmirenih obaveza, ovo je za Kossev potvrdio gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, koji u ovim trenucima razgovara sa čelnicima ove fabrike u Šipolju.  Rakić je naglasio da severu “preti humanitarna katastrofa”. Vodovod u Šipolju od dela Severa Kosova, na ime duga za utrošenu vodu od 1999. potražuje višemilionsku cifru, ali i sam račun fabrike je blokiran, usled duga kompaniji “Ibar Lepenac”.

“Upravo vodimo razgovore sa čelnicima fabrike vode. U toku dana ću održati i sastanke u Prištini sa nadležnim ministarstvom. Tražimo da se građanima omogući normalno vodosnabdevanje i da se predstavnici Evropske unije uključe u rešavanje ovog problema,” rekao je Rakić u izjavi za KoSSev.

Dodaje da su građanima uskraćeni elementarni uslovi za život i da, ukoliko se vodosnabdevanje ne stabilizuje u narednim danima, preti, kako kaže, „humanitarna katastrofa“.

Voda je u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu nestala juče, u ranim jutarnjim časovima. Slično isključenje dogodilo se i krajem prošle godine, kada je vodosnabdevanje stabilizovano nakon razgovora upravo gradonačelnika Severne Mitrovice i predstavnika vodovoda u južnom delu grada. Tada je iz Rakićevog kabineta saopšteno i da “ostaje da se u narednom periodu definiše način rešavanja dugovanja za utrošenu vodu.”

Kosovska Mitrovica i deo Zvečana snabdevaju se vodom iz fabrike u južnom delu grada. Izgradnja novog vodovoda, podsetimo, zvanično je započeta 2013. Rokovi su više puta prekoračeni, radovi su u jednom trenutku i stopirani, a početkom prošle godine, čelni ljudi opštine Zvečan, Vučina Janković i Ivan Todosijević, najavili su da je krajnji rok za završetak radova septembar 2016.

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još