• Početna>
  • Vesti>

Đurić u Lešku: Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u ostanak na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je Poljoprivrednu školu Priština, sa sedištem u Lešku i obišao objekat nove školske zgrade čiju izgradnju je finansirala Vlada Republike Srbije.

Nakon obilaska novog objekta školske zgrade Marko Đurić je se obratio prisutnima:

“Dragi učitelji, profesori, đaci i poštovani leposavci veliki vladika Njegoš nas je učio da “đe je zrno klicu zametnulo onde treba da plodovi počinu”, tako mi danas ovde na Kosovu i Metohiji u poljoprivrednoj školi Priština sa privremenim sedištem u Lešku sadimo seme srpske prosvete i srpskog obrazovanja na Kosovu i Metohiji. A zašto nama danas ovde na Kosovu i Metohiji obrazovanje i prosveta, ulaganje u budućnost naše dece predstavlja kamen temeljac svega što radimo a upravo zbog toga što ulaganje u decu, ulaganje u buduće generacije jeste jedini zalog u našoj bici da ostanemo i opstanemo na prostoru gde je i samo naše postojanje izloženo izazovu i želji mnogih da nas ovde nema. Mi smo žilavi baš kao i mnoge biljke o kojima vi učite, otporni smo na različite vremenske pogode i nepogode i opstaćemo ovde na Kosovu i Metohiji kao što su to činile mnoge generacije pre nas. Naravno, Vlada republike Srbije, posle 11 godina predhodnih koji nisu uradili ništa da se i ova škola dovrši, dovršila ovaj značajan objekat za prosvetu ovog kraja. Mi nećemo stati tu, svaki dinar uložen u prosvetu i obrazovanje je dinar uložen u budućnost na Kosovu i Metohiji, zato ćemo u narednom period naše napore udvostručiti”.

Đurić je na kraju poželeo poželeo učenicima da ih bude što više i da u novoj školi steknu nova znanja i veštine i istakao da svako zrno zasađeno ovde nikne na Kosovu i Metohiji i bude na dobrobit srpskog roda kao i svih drugih koji ovde žive.

U ime Poljoprivredne škole gostima se zahvalio direktor Ivica Mihajlović što su nakon 11 godina i svih muka uspeli da završe sve radove na ovoj školi. Bez pomoći Kancelarije za Kosovo i Metohiju kao i lokalne samouprave, Ministarstva prosvete Vlade republike Srbije ne bi uspeli u ovom velikom poduhvatu.

Poljoprivredna škola Priština-Lešak je najstarija stručna škola na teritoriji Kosova i Metohije, počela je sa radom 1946. godine.

Izgradnja objekta nove školske zgrade počela je 2003. godine. Više od deset godina kasnije izgradnja je nastavljena, a investicijom Vlade Republike Srbije u ukupnom iznosu od oko devet miliona dinara, prošle godine radovi su završeni i objekat stavljen u funkciju.

Poljoprivrednu školu Priština-Lešak, u 71. godini postojanja, pohađa 120 učenika.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još