U Gračanici održana akademija povodom trinaest godina od martovskog pogroma

Nakon pomena u manastiru Gračanica, u velikoj sali Doma kulture u prisustvu velikog broja političkih zvaničnika, predstavnika kulture, porodice stradalih u pogromu, lokalnog stanovništva i medija održana je Akademija posvećena 17. martu 2004. godine „Da se ne zaboravi“ u organizaciji Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

U ime eparhije raško- prizrenske arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, pozvao je srpski stradalni narod da nastavi da veruje u vaskrsenje Hristovo, jer samo tako može opstati na ovim prostorima, i vernike da ne prodaju svoju veru i imovinu jer, ono što je natopljeno krvlju i znojem naših predaka nema cenu.

„Naš episkom Teodosije se trudi u onome što je misija crkve, a to je da čuva narod i mesto okupljanja naroda, da čuva identitet i imovinu našeg naroda, a pre svega da svedoči najradosniju istinu vaskrsenja Hristovog, jer je zbog vere u vaskrsenje Hristovo naš narod opstao u teškim vremenima, a opstaje i danas“.

„Danas sam ovde sa vama da žalim ali moram da kažem i jednu vrlo važnu stvar, na ovom mestu, ovde u srpskoj Gračanici na srpskom Kosovu i srpskoj Metohiji, mi obeležavamo pogrom ali ne samo pogrom koji se desio 17. marta 2004. godine, mi obeležavamo i pogrom kao proces, koji na prostoru KiM traje decenijama i vekovima. Danas sa ovog mesta hoću da poručimo svima da mogu sve da urade, sve da nam uzmu, ali dok dišemo i dok imamo zadnji atom snage ne mogu da nam uzmu pravo da se sećamo svih naših žrtava, svakog stradalog Srbina, svake zapaljene crkve, manastira, svake pogažene travke na srpskoj njivi natopljenoj srpskom krvlju i ne mogu da nam uzmu pravo da tražimo pravdu i istinu“,rekao je Željko Jović,zamenik direktora Kancelarije za KiM.

„Za mene postoje dva 17. marta 2004. godine. Jedan, koji vidim je da se u ovom vremenu zajedno sa drugim ljudima borim najbolje što umem da prokrčimo put opstanku, boljem i normalnijem životu, i onaj drugi koji sam i sam doživeo. Tog 17. marta 2004. godine trebalo je da nam zadaju konačan udarac i da sve ono srpsko što nisu uspeli da unište od 1988. godine pa sve do kraja 2000, sve ono što nisu zapalili i srušili, proterali, da tada urade. Ono što prećutkuju i kriju, oni, koji treba da gone zlikovce, jer je to sasvim sigurno bila organizovana akcija, dobro koordinisana sa preciznim planom , su u tome saučestvovali“, naglasio je Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera.

„Moramo i danas, onako kako to činimo svakog 17. marta, da se podsetimo da je taj događaj trebalo da bude konačni plan razularene bande, one koje su počele 1997-98. potpomognute NATO agresijom iz 1999. proterivanje i pokušale da počiste i zatru sve tragove Srba i srpstva na ovim prostorima“, istakao je Veljko Odalović,predsednik vladine Komisije za nestala lica .

U galeriji Doma kulture otvorena je izložba radova „Naslikaj mi Prizren“, sa kolonije u Svetim Arhangelima kod Prizrena održane krajem 2016. godine.

U dvorištu Doma kulture u Gračanici na spomen obeležje „MISSING“, porodice žrtava, politički predstavnici i okupljeni sugrađani položili su bele ruže, kao simbol nevino stradalih.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."