Komandant KFOR-a: Situacija na Kosovu stabilna

Povodom pisma Albanije i Hrvatske generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u kojem se izražava zabrinutost za bezbednost na Kosovu, komandant KFOR-a Đovani Fumgo ocenjuje da je situacija u pokrajini stabilna.

Fungo u intervjuu Tanjugu i portalu European Western Balkans ističe da misija KFOR-a ostaje potpuno posvećena u svojoj podršci mirnom, stabilnom i multietničkom Kosovu i da će sa Euleksom i Policijom Kosova, nastaviti da pomaže sprovođenju sporazuma postignutih između Beograda i Prištine.

Ističe da je KFOR spreman da odgovori na svaku pretnju po očuvanje sigurnog i mirnog okruženja koja bi mogla da se javi.

“Situacija na Kosovu je stabilna, uprkos nedavnim tenzijama koje smo videli”, istakao je Fungo.

On poručuje da uloga KFOR-a bila i ostaje krucijalna, kako bi se pomoglo Kosovu da postane stabilno, multietnično i mirno.

“KFOR ostaje budan i u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti, sarađuje sa bezbednosnim institucijama na Kosovu i međunarodnom zajednicom, kako bi obezbedio da Kosovo raspolaže pravim sredstvima da se suoči sa svakim bezbednosnim izazovom”, ističe Fungo.

On podseća i da su danas, osim pravoslavnog manastira Dečani, koji i dalje nadziru vojnici KFOR-a, verski objekti SPC, za koje se smatralo da im preti rizik, pod zaštitom Kosovske policije.

Kaže i da NATO podržava tekući dijalog Prištine i Beograda uz posredstvo Evropske Unije, a da KFOR doprinosi održavanjem sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu.

“Sigurno okruženje na Kosovu i stabilnost širom regiona su važni činioci za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine”, ističe on.

KFOR će, kako kaže, nastaviti da pomaže razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u sklopu njihovog trenutnog mandata, kao profesionalnih i multietničkih snaga, ali će, ukoliko mandat KBS evoluira, NATO morati da preispita nivo posvećenosti tim snagama, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta.

Comments

Pročitaj još