Srbi na KiM zabrtinuti zbog optužnice protiv Jevtića

Kosovsko specijalno tužilaštvo je pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo optužnicu protiv ministra za zajednice i povratak DaliboraJevtića, generalnog sekretara tog ministarstva Nenada Stojčetovića i direktora administracije Mihajla Prlinčevića, pošto su vozilo tog ministarstva protivzakonito dali trajno na korišćenje Radiju KiM iz Čaglavice.

Oni su kao službenici zloupotrebili svoja ovlašćenja kako bi pridobili korist i tako su naneli štetu ministarstvu, smatra tužilaštvo.

Portparol Ministarstva za zajednice i povratak, Uroš Staletović, demantuje da je vozilo ovog ministarstva “nepovratno otuđeno”, već da je ono dato na trenutno korišćenje, a potom i vraćeno samom ministarstvu.

“Vozilo je dato na trenutno korišćenje legalno registrovano je nevladinoj organizaciji.Nije tačno da je vozilo otuđeno. Ono je dato samo na privremeno korišćenje, i u međuvremenu je vraćeno ministarstvu, i ono i jeste u ministarstvu. Sve je urađeno po važećim procedurama.Sama optuznica prema navedenim članovima su da treba da dokazekoja je to protivpravna korist za optuzene za navedenu radnju.Posto je nema biće teško da se dokaze. Član 31 predvidja udruzivanje radi sticanja protivpravne koristi. I toga nema ovde pa je nemoguče dokazati. Uglavnom ovo nijezasnovano na realnim osnovama.” rekao je Staletović.
Vest da je Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv ministra Jevtića i njegovih saradnika izazvala je negodovanje kod Srba na Kosovu i Metohiji i južno i severno od Ibra, a naročito kod onih koji žive u povratničkim mestima i onih koji su socijalno ugroženi, jer je upravo ministar Dalibor Jevtić taj koji im je najviše pomagao i koji ih je najčešće obilazio.
Većina njih navodi da je upravo ministar Jevtić uložio sav svoj trud da im pomogne i da je ovakva optužnica protiv njega upravo udarac i opstanku i povratku.

” Udaraju na čoveka koji je stalno s nama i koji nam zaista pomaže”, navode oni.
,,Ovo je pokušaj da se rad Dalibora Jevtića diskredituje i time nanese šteta Jevtiću lično, ali i čitavoj srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, kaže za našu televiziju Stevica Stefanović iz Prilužja i dodaje da ga ovaj potez Prištine ne iznenadjuje, jer se lično uverio u njihovu nezainteresovanost kada je pitanju povratak, ali i opstanak Srba na Kosovu.
Dobrosav Djokić iz Klamenice smatra da je na sceni politčki pritisak na Srbe u kosovskim institucijama.
,,I gradonačelnikRanilugaGradimir Mikić je hapšen, pa pušten. Samo traže povod i razlog da nas zastraše i obezglave“, dodaje on.
Posebno su zabrnituti povratnici u Metohiji koji kažu da je upravo Jevtić najzaslužniji za to što oni i dan danas opstaju na svojim ognjištima i kao neko ko se najviše bori za opstanak i povratak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ova optužnica tj. pokušaj diskreditacije je u stvari udar na onog koji ima najveće rezultate u svom poslu.
U Ministarstvu za zajednice i povratak raspolažu podatkom da je za vreme mandata ministra Jevtića izgradjeno 400 kuća za povratnike, obnovljeno 3500 stambenih objekata, skola, vrtica, infrastrukturnih objekata.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još