• Početna>
  • Vesti>

Đurić:Predložićemo da Vlada Srbije poništi odluku Vlade u Prištini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će predložiti da Vlada na prvoj sledećoj sednici poništi odluku vlade u Prištini da se sva nepokretna imovina na Kosovu registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine. “Nećemo dozvoliti pljačku srpke imovine, imamo papir za svaki šraf i kvadrat”, rekao je Djurić.

 

“Predložićemo da Vlada na prvoj sledećoj sednici poništi protivpravnu, protivustavnu i protivzakonitu odluku privremenih institucija samouprave u Prištini i sepratističkog vođstva, kao što je to učinjeno u slučaju Trepča”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Istakao je da će na taj način biti sprečeno nastupanje pravnih i svih drugih štetnih posledica po ljude i imovinu na Kosovu.

Tražili smo, i oviom putem tražimo javno reakciju međunarodne zajednice na sve što se dešava u južnoj srpskoj pokrajini, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Kako je naveo, očekuje da, kao što je bilo reakcija na formiranje vojske Kosova, bude i za “otimačinu” na KiM.

– Ne očekujem, kao što je bilo kada je reč o prekidu dijaloga Beograda i Prištine, ćutanje svih strana – rekao je Đurić.

Nema nikakve sumnje da nas ovo udaljava od normalizacije, mira i stabilnosti i svega što Srbi na KiM žele.

– Nećemo dozvoliti da nas neko gazi, pljačka, borićemo se pravno, politički, diplomatski. Predstavnici Srba su rekli da neće dozvoliti ni fizički ulazak na srpsku imovinu. Ja ih razumem, jer je to ulazak u vaše dvorište i vašu kuću – kazao je Đurić.

On je naveo da Priština sada ne želi da razgovara ni o čemu ozbiljnom, da igra na kartu nacionalizma i šovinizma, i da zbog toga neće biti bolje ni Srbima ni Albancima.

– Uspećemo i borićemo se i u ovom. Za svaki šraf imamo papir, za svaki kvadrat, za svaki prostor, i borićemo se sa time. Ovo je ogromna pljačka – kaže Đurić.

Vlada u Prištini je, kaže on, krila ovu odluku od ljudi sa kojima sedi u svojoj vladi. Doneta je, kaže 1. marta, i krili su je do pre dva dana, kada su je na službenom sajtu okačili.

– Krili su je od svih, i od ostalih u parlamentu, i od predstavnika Srba – rekao je Đurić, istakavši da je za odluku i on i svi ostali saznali juče.

Kosovska vlada donela je odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine.

U tu imovinu ulazi imovina državne i vojne administracije i imovina bivših društveno-političkih organizacija.

U odluci se kosovska katastarska agencija obavezuje da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu.

Odluku je potpisao kosovski premijer Isa Mustafa, čime je ona i stupila na snagu.

Comments

Pročitaj još