GI SDP osuđuje svaki pokušaj transformisanja KBS

GI SDP osuđuje svaki pokušaj da se bezbednosne snage Kosova transformišu u bilo šta što može delovati agresivno i preteći, a ova ideja može samo tako biti shvaćena među Srbima i nealbancima, saopšteno je iz te stranke.

Kako se navodi u saopštenju, takva institucija neće biti ozbiljna pretnja nikome u regionu, ali bi sigurno izazvala podizanje borbene gotovosti, a to odmah i automatski znači podizanje tenzija, i skretanje pažnje sa ozbiljnih problema koje čitav region ima.

“Posebno brine spremnost vlasti i političkih partija u Prištini, da olako traže i nađu nelegalni put da ostvare svoj naum, čak iako to znači zaobilaženje i sopstvenog Ustava. To jasno pokazuje zašto Srbi uglavnom ne veruju prištinskim institucijama, njihovim zakonima, pa ni Ustavu koji ima mnogo dobrih rešenja, ali ispada da je to za albansku većinu samo papir koji služi da se drugima u svetu pokaže stepen demokratičnosti, ali ne daje nikakve garancije onima čiji opstanak na KiM je konstantno ugrožen, a to su Srbi”, piše u saopštenju.

GI SDP ukazuje da će sama ideja da se na ovaj način, oko predloga transformacije Bezbednosnih snaga izbegne glasanje u Skupštini i time onemoguće Srbi da koriste instrument koji Ustav Kosova predviđa, proizvesti dugoročnu štetu, pojačati tradicionalno nepoverenje među etničkim zajednicama.

“Insistiranje na nacionalističkoj simbolici dobija tako previsoku političku a i ekonomsku cenu”, dodaje se u saopštenju.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."