Stojanović: Albanci žele da prevare Beograd

Srbi svim predstavnicima međunarodne zajednice ukazuju na to da Albanci nisu zainteresovani za naše probleme i da žele da izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, a takvo ponašanje ima granicu – ističe za RTS potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović.Gostujući u Dnevniku RTS-a, Branimir Stojanović je rekao da kosovski Albance ne žele da sprovedu Briselski dogovor kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.Dodao je da će o ZSO razgovarati i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja će tokom ove nedelje biti u poseti Prištini.

Ponovo je istakao da Srbi očekuju da se dogovori sprovedu, dodajući da “Albanci suštinski žele da prevare Beograd”.

Potpredsednik kosovske vlade je istakao da Srbi svim predstavnicima međunarodne zajednice ukazuju na to da Albanci nisu zainteresovani za probleme Srba i da žele da izbegnu ispunjavanje svojih obaveza.

Ipak, smatra Stojanović, i za takvo ponašanje postoji neka granica.

Potrebno je, kako kaže, da se napravi pritisak sa najviših funkcija u međunarodnoj zajednici da bi Albanci sproveli ono što je dogovoreno u Briselu.

Odgovarajući na pitanje da li ima uslova za povratak srpskih predstavnika u kosovske institucije, Stojanović je istakao da to ne zavisi od Srba već od Albanaca.

“Ključni uslov je da krene formiranje ZSO, pa da se vratimo u institucije. Ne na neki novi način, da zajednica bude obesmišljena, već onako kako je dogovoreno”, naglasio je potpredsednik kosovske vlade.

Prema njegovim rečima, prisustvo Srba u kosovskim istitucijama postoji kako bi se promenili elementarni uslovi života Srba.

Kada je reč o slučaju Ramuša Haradinaja, kome u četvrtak treba da bude izreknuta presuda u Francuskoj, Stojanović je rekao da je taj predmet “uzburkao puno strasti na terenu”.

“Srbi na KiM očekuju pravdu, ali ne znamo kako će se desiti. Imamo gorko iskustvo sa suđenjima. Očekujemo i da će pompezno najavljivani Specijalni sud uraditi nešto”, zaključio je Stojanović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još