Đurić: ZSO formiraju Srbi, a ne albanski političari

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Zajednicu srpskih opština treba da formiraju Srbi na KiM u skladu sa Briselskim sporazumom, a ne albanski političari.

Kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Isa Mustafa i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji saglasili su se da započne formiranje ZSO, preneli su mediji, a Đurić ocenjuje da to podseća na neku vrstu političke igre u kojoj Srbi na KiM treba da budu u političkom smislu podvrgnuti njihovoj vlasti i poniženi.

“To nije onaj način formiranja ZSO koji je dogovoren u Briselu i koji Srbi očekuju. ZSO treba da bude formirana na osnovu sporazuma koji je dogovoren između Beograda i Prištine. Nju treba da formiraju srpski predstavnici na KiM, a ne albanski političari”, istakao je Đurić.

Dodao je da ne bi bilo ničeg čudnog da su njih trojica najavila formiranje Zajednice albanske opštine, ali da, kako kaže, govore o formiranju ZSO, kao nečim čime oni treba da se bave, to nije ono što je njihov posao.

Kaže da je vidljiva namera Prištine da isključi srpsku stranu i zvanični Beograd iz procesa dijaloga.

“I to je jedan od razloga zašto su u prethodnim danima veštački generisali krize i sada ovakvim ponašanjem samo potvrđuju svoju nameru da pokušaju da nas isključe, međutim to neće funkcionisati na taj način”, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Izvor: RTS

Comments