Novi skup podrške Ramušu Haradinaju u Prištini

Nekoliko hiljada Albanaca prisustvovalo je skupu podrške Ramušu Haradinaju u Prištini, uhapšenog u Francuskoj po poternici Interpola na zahtev vlasti Srbije.

Na protestu je zatraženo bezuslovno oslobađanje Haradinaja, koji na uslovnoj slobodi čeka da francuske vlasti razmotre zahtev Beograda da ga izruče Srbiji zbog optužbi za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu.

Demonstracije podrške organizovali su ratni veterani bivše “Oslobodilačke vojske Kosova”, kojima su se pridružile i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Govornici su tokom skupa za hapšenje Haradinaja optužili vlasti u Beogradu, poručivši da ne mogu da budu uplašeni “izmišljenim optužbama” protiv njega.

“Naša borba je bila fer i čista. Haradinaj je u Hagu dokazao nevinost i pozivamo Francusku da ne izruči Haradinaja Srbiji”, rekao je predsednik “Organizacije ratnih veterana OVK” Hisni Gucati.

Demonstranti su nosili transparente “Haradinaj je Kosovo”, “Jedan narod, jedan stav za Haradinaja”, “Vučić jednako Milošević” i druge.

Protest u Prištini završen je mirno.

Izvor: RTS

Comments