NATO: Kfor nije bio obavešten o raspoređivanju ROSU

U sedištu NATO-a kažu da KFOR nije bio obavešten o prisustvu specijalnih snaga kosovske policije ROSU na severu Kosova u subotu 14. januara 2017. godine.

U odgovoru na pitanje Tanjuga da li su specijalne snage kosovske policije ROSU imale odobrenje Kfora da intervenišu na Severu Kosova u nameri da zaustave voz koji je u subotu krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, zvaničnik NATO kaže da to nije bio slučaj.

“Kfor nije bio obavešten o prisustvu kosovske policije ROSU na Severu. U skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom Kfora (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine) institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju Kfor o razmeštanju ROSU na severu Kosova”, izjavio je za Tanjug zvaničnik NATO iz sedišta Alijanse u Briselu.

U Severnoatlantskoj alijansi nisu dali komentar na navod iz Tanjugovog pitanja da je, prema pisanim garancijama koje je NATO priložio uz Briselski sporazum 2013. godine, neophodno da policijske ili druge oružane snage Kosova dobiju odobrenje NATO-a i lokalne zajednice da bi intervenisale na severu Kosova.

Izvor: RTS

Comments