Goran Rakić: Zid krije propuste Prištine

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, za “Novosti”, o otvaranju glavnog mosta na Ibru.

Nerazumnim odlukama i isto takvim rešenjima za potporni zid nadomak mosta na Ibru, Priština želi da skrene pažnju javnosti sa sopstvenih problema: da vlast nije stabilna, da je na Kosovu stopa nezaposlenosti oko 60 odsto, kao i da se bliže vanredni izbori. Zid se koristi u dnevnopolitičke svrhe albanskih političara koji žele da udovolje svojoj javnosti i skrenu pažnju sa neispunjenih preuzetih obaveza oko formiranja Zajednice srpskih opština.

Ovim rečima Goran Rakić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, pojašnjava za “Novosti” zbog čega sve više bujaju tenzije u gradu na Ibru.

Iako je rok za otvaranje mosta 20. januar, Rakić objašnjava da su radovi na izgradnji kružnog toka i Ulice kralja Petra stali, pošto je kosovsko Ministarstvo prostornog planiranja prvo donelo odluku o rušenju potpornog zida, a kada je počelo njegovo skraćivanje i odluku o obustavi svih radova oko zida.

Gradonačelnik je, međutim, izričit: glavni most neće biti otvoren pre završetka pešačke zone u Ulici kralja Petra i dok se ne stvore bezbednosne pretpostavke da bude pušten u saobraćaj:

– Nadam se da je međunarodna zajednica svesna odgovornosti koju nosi otvaranje mosta jer je ona u krajnjem nadležna za bezbednost i stabilnost na ovom području. Zato očekujemo od EU i čitave međunarodne zajednice da ispune svoje obećanje i očekivanja Srba iz severnog dela grada i ne dozvole da Albanci pogrešno protumače otvaranje mosta i počnu sa izazivanjem incidenata.

Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima, Rakić napominje da će onda i lokalna Skupština doneti jednostrane odluke, a to je uklanjanje kružnog toka nadomak mosta.

 

Izvor: Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još