Đurić: Trepča može da računa na Srbiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić obišao je danas pogon “Trepča flotacija” u Leposaviću, gde je razgovarao sa rukovodstvom, predstavnicima Sindikata i radnicima „Trepče“.

“Došao sam danas u „Trepču“ da prenesem rukovodstvu i radnicima kombinata poruku čitave Vlade Srbije,da kombinat „Trepča“ može da računa na podršku Srbije, ne samo na političku podršku, već i na finansijsku i na pravnu podršku”, rekao je Đurić.

On navodi da se politička podrška odnosi na “sve ono što ćemo uraditi da se izborimo za to da ovaj kombinat ostane u rukama ovog naroda, na ovim prostorima, mi i sada držimo kombinmat , naš narod i rukovodstvo i sada rade, funkcionišu, ovde se proizvodi 18 hiljada tona rude, koncentrata, na mesečnom nivou”.

Kada je reč o ekonomskim merama, to znači da će Vlada Srbije za narednu godinu svojim budžetom predvideti mere podrške i da će predvideti i realizaciju projekta , koju je i premijer Vučić najavio tokom svoje posete kombinatu „Trepča“, a to je izgradnja fabrike baterija, sa ciljem da se napravi još radnih mesta za ljude koji ovde žive.

Pravne mere odnose se na podršku akcionarima i svima drugima koji štite svoje interese pred domaćim i međunarodnim pravosudnim institucijama.

“Dakle, Srbija stoji uz „Trepču“, Srbija stoji uz radnike „Trepče“ i Srbija stoji uz svoj narod na ovom području i nećemo nikome dozvoliti da ono što pripada ovom narodu, koji su to stvarali i gradili, što predstavlja kičmu ekonomije, prestane sa radom”, ističe Đurić.

“Oni koji udaraju danas na „Trepču“, udaraju i na njenu ekonomsku stabilnost i time pokušavaju da ugroze egzistenciju srpskog naroda na ovom delu Kosova i Metohije”, navodi direktor Kancelarije za KiM.

Đurić podseća na činjenicu da je od 1999.godine, samo zbog etničke pripadnosti, u javnom sektoru ostalo bez posla preko 50.000 Srba, što je za te ljude značilo i primoravanje na egzodus.

“Toga smo svesni i mi ćemo obezbediti naše ljude koji žive i rade od “Trepče” i za “Trepču”, naglašava Đurić.

Komentarišući odluku kosovskog suda o odbacivanju žalbe na Zakon o Trepči Đurić je rekao da ga „fascinira njihovo takozvano pravosudje“.

„Čudi me to što njihove odluke najpre izlaze na portalima. Prvo je ta odluka mogla da se pročita u Kohi, pa je tek onda objavljeno. Čudi me način na koji funkcionišu“, rekao je Đurić i dodao da i pre nego što je pročitao u Kohi znao sam da ovaj list ima pravu informaciju o tome, i da je već prvog dana znao kakva će odluka biti.

„Prvog dana sam znao da će odluka biti potvrđivanje gaženja prava. Za nas takva odluka ne proizvodi nikakva pravna dejstva. Ona je, kao i čitav taj nakaradni antizakon poništena Odlukom Vlade Srbije“, rekao je Đurić i dodao da je najvažnije da će se proizvodnja u “Trepči” nastaviti kao i život Srba na ovim prostorima.

Đurić je ponovio da će Vlada Srbije i u 2017. godini bez obzira na sva dešavanja obezbediti egzistenciju “Trepče” i njeno funkcionisanje.

„Usijanim glavama koje su bez ičije saglasnosti, kada je reč o rukovodstvu, narodu, radnicima i interesima ovog kraja, donosili taj nakaradni zakon verovatno nisu strane različite ideje“, rekao je Đurić odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija očekuje neke ekstremnije poteze Prištine.

Đurić je naglasio da je „naša obaveza da zajedno sa građanima štitimo naše, jer ovi rudari uz sav trud i rad i svakodnevne izazove rešeni su da sačuvaju proizvodnju i preduzeće“.

„Naša je obaveza koju ćemo ispuniti da omogućimo “Trepči” da nastavi da funkcioniše“, rekao je Đurić naglasivši da je očuvanje Trepče najvažnija poruka.

„’Trepča’ može da računa na Srbiju, politički, pravno ali i ekonomski.“, istakao je Đurić.

 

IZVOR: TV Most

Comments

Pročitaj još