Bez konkretnih pomaka u dijalogu Prištine i Beograda

Ovonedeljna runda tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine, koja je danas završena u Briselu, nije donela konkretne pomake.

U delegaciji Beograda kažu da su tokom dva dana, pored najavljenih tema koje se odnose na primenu dogovora o registarskim tablicama za vozila i univerzitetskim diplomama, dotaknute i druge teme obuhvaćene dijalogom. Navodi se da je srpska strana inicirala i insistirala na razgovoru o pitanjima imovine i formiranja Zajednice srpskih opština.

U delegaciji Beograda ističu da je predstavnicima EU izneta sva argumentacija vezana za otimanje imovine, kao i činjenica da bez sprovođenja sporazuma koji su u interesu srpske zajednice, podrška nastavku dijaloga u srpskom narodu dramatično opada.

Iako ova runda dijaloga nije donela konkretne pomake, u srpskom pregovaračkom timu zaključuju da je pozitivno što je i u ovim okolnostima dijalog nastavljen.

Šefica delegacije Prištine Edita Tahiri u pisanom saopštenju na kraju drugog dana razgovora u Briselu zaključuje da je celokupan proces dijaloga do sada doneo konkretne rezultate, ali da je došlo i do perioda tenzija zbog, kako Tahiri navodi, srpske blokade primene sporazuma o dodeljivanju međunarodnog pozivnog broja za Kosovo i zbog hapšenja direktora kosovske policije za region Kosovske Mitrovice Nehata Tačija na teritoriji Srbije.

Ona je navela da je srpska strana predložila da se u okviru dijaloga razgovara o Trepči, što je, prema njenim rečima, delegacija Prištine kategorično odbila.

Tahiri je ponovila tvrdnje da je Trepča kosovska imovina i da kao isključivo unutrašnje kosovsko pitanje “nikada neće biti predmet razgovora sa bilo kojom drugom stranom”.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još