• Početna>
  • Vesti>

Premijera “Sporazuma” u Zvečanu posvećena preminulom Slobodanu Bobiju Zlatkoviću

Film reditelja Predraga Peđe Radonjića”Sporazum” biće premijerno prikazan u utorak, 18. oktobra, u Domu kulture u Zvečanu.

Projekcija će početi u 20h a ulaznice se mogu kupiti u Domu kulture, lokalu “Jazbina” u Zvečanu i kafeu “Kuba” u Kosovskoj Mitrovici.

Sutrašnju projekciju, filmska ekipa specijalno posvećuje nedavno preminulom  Slobodanu Bobiju Zlatkoviću, koji je  u filmu imao epizodnu ulogu.

Film je nedavno prikazan u Kosovskoj Mitrovici, a u prepunoj sali Mitrovačkog dvora publika nije krila oduševljenje i projekciju filma pozdravila je ovacijama i dugotrajnim aplauzom.

Film „Sporazum“ je do sada prikazan i u Gračanici, Velikoj Hoči i Zubinom Potoku. Tokom ove nedelje pogledaće ga i publika u Štrpcu, Leposaviću i drugim sredinama na Kosovu.

Povratak domu iz kojeg su proterani nakon rata Aleksandrovom ocu Petru deluje kao jedini izlaz iz beznađa u kojem žive u centralnoj Srbiji kao raseljena lice sa Kosova i Metohije. Njihova odluka da se vrate nailazi na protivljenje Jelice, Aleksandrove žene, koja iznad svega strahuje za sigurnost svoje dece, ali ni sama ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se nalaze. Povratak, i pored zvaničnih reči dobrodošlice, u stvarnosti nije takav. Posledice rata i mržnja još su dominantni. Komšije iz sela, lokalni Albanci, postavljuju zasedu na putu kojim treba da prođe kamion sa Petrom i Aleksandrom. Među njima je, protiv svoje volje, sa svojim bratom i ocem, i Aleksandrov drug iz detinjstva, Ljuan… Ovo je samo početak zapleta u životu glavnog junaka koji će se suočiti sa izborom u kom deluje da ljubav i čast stoje jedno nasuprot drugom.
Ovu višeslojnu filmsku priču o odnosima Srba i Albanaca, inspirisanu istinitim događajima i prelomljenu kroz sudbinu dva tragična junaka i njihovih porodica, koja na prenesen način govori i odnosu prema Kosovu, istoriji, sadašnjosti i budućnosti ova dva naroda, kao svoje debitantsko ostvarenje potpisuje scenarista i reditelj Predrag Peđa Radonjić.

Foto: KIM

Comments

Pročitaj još