• Početna>
  • Vesti>

Nastavak projekta “Spojimo djecu KiM i Republike Srpske”

Predsednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov izjavio je da je za pet godina, koliko traje projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, u Srpskoj boravilo 1.700 dece školskog uzrasta i 150 nastavnika sa Kosmeta, kao i da je do sada u projekat uključeno 12 opština Srpske.

U Osnovnoj školi “Srbija” u Crkvini, kod Šamca, održan je sastanak i druženje članova Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, pododbora Šamac, načelnika opština koje su uključene u projekat i predstavnika sa Kosmeta, a bilo je reči o nastavku projekta i u 2017. godini.

Arlov je istakao da će projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” biti nastavljen i u 2017. godini, te da će u Srpsku doći mališani iz porodica sa troje i više dece sa Kosmeta i boraviće od 17. do 24. juna u Srpskoj, nešto ranije nego prethodnih godina.

“Današnjim susretom htjeli smo da razgovaramo o projektu i formiramo grupu nastavnika i direktora iz Republike Srpske koji treba da obiđu Kosovo jer je to želja srpskih struktura sa Kosova i Metohije”, kaže Arlov.

On je najavio da će za novogodišnje praznike ponovo odneti poklone iz Republike Srpske – paketiće za predškolsku decu iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Gračanice i Srbice.

On je pozvao sve one koji žele da se uključe u projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i djecu Republike Srpske”.

Arlov je sa članovima Odbora za pomoć Srbima KiM uručio zahvalnice: :opštinskim odjeljenjima, osnovnim školama, udruženjima i pojedincima koji su doprinijele u svim humanim akcijama za KiM i projektu „Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i republike Srpske“.

Direktor Odjeljenja za obrazovanje, sport, kulturu i omladinu u opštini Gračanica Gordana Toskić kaže da je ovo veliki projekat, te da će njegov značaj biti još veći kada djeca sa Kosmeta, koja su boravila u Republici Srpskoj, odrastu i sjete se trenutaka provedenih ovdje.

“Došla sam da pozovem da roditelji, direktori škola i djeca iz Srpske dođu kod nas na Kosovo da uzvratimo gostoprimstvo. Želimo da projekat traje što duže”, ističe Toskićeva.

Lazar Blagojević, predsjednik pododbora iz Šamca, kaže da je ta opština uključena u projekat već četiri godine, te da 2014. nije mogla primiti djecu sa Kosmeta zbog poplava.

Blagojević je dodao da je na ovom području do sada boravilo oko 100 djece sa Kosova i Metohije, uglavnom iz opštine Lipljan, sa kojom Šamac ima duži niz godina bratske odnose.

Za goste je priređen svečani program u kome su učestovali članovi KUD-a “Crkvina”, plesni klub “Princes”, učenici osnovnih škola “Šamac” i “Crkvina” i glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke Đurđa Babić sa monodramom “Kosovo, o, čudesa Božijih sudbina”.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još