• Početna>
  • Vesti>

Nacionalni savet Aškalija podržava politiku Vlade Srbije

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev sastao se danas sa predsednikom Nacionalnog saveta aškalijske nacionalne manjine Erdeljem Osmanom, sa kojim je razgovarao o problemima aškalijska zajedince na KiM.

Nacionalni savet Aškalija izrazio je punu podršku politici Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, kao i naporima Kancelarije za KiM i direktora Marka Đurića, u cilju očuvanja državne celovitosti i regionalne stabilnosti, uz istovremeno unapređivanje uslova za svakodnevni život u pokrajini.

Predsednik Nacinalnog saveta aškalijske nacionalne manjine istakao je da Aškalije smatraju Srbiju svojom državom, a Kosovo i Metohiju njenim neotuđivim delom, i da su zbog toga izloženi konstantim pritiscima i ucenama, što uslove za život ove zajednice na KiM čini veoma teškim. Kako je objasnio, negiranje prava na etnitet, albanska hegemonija i sve primetniji islamski fundamentalizam zabrinjavaju aškalijsku zajednicu na KiM, koja je već preživela pogrome i egzoduse iz svih većih gradova južno od Ibra, a najviše u Metohiji.

Osman je dodao i da je narastajuća i tendencija Albanaca na Kosovu i Metohiji da asimiliju ili proteruju predstavnike aškalijskog naroda, o čemu svedoči nekoliko slučajeva u poslednjem periodu u južnom delu Kosovske Mitrovice, kada su porodice bile prinuđene da se isele iz svojih kuća i utočište nađu u centralnoj Srbiji.

Osman ističe da Aškalije zbog lojalnosti državi Srbiji imaju ograničen pristup institucijama u prokrajini i da ne postoji volja većinske albanske zajedince na KiM da se obrazovanim Aškalijama omogući da se angažuju u zaštiti interesa i prava svoje zajedinice u PIS u Prištini. On je istakao da u srpskim sredinama žive ravnopravno sa Srbima.

Kozarev je zahvalio na tradicionalnom državotvornom stavu aškalijske zajednice, uprkos svim problemima koje su ih zbog toga zadesili u pokrajini. „Sećamo se žrtava koja je aškalijska zajednica položila braneći zakon, red i ustavni poredak Republike Srbije. Kancelarija za KiM će u narednom periodu raditi na tome da se unapredi položaj ove etničke grupe u pokrajini“, rekao je Kozarev.

Izvor: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još