• Početna>
  • Vesti>

Završeno ročište u slučaju Ivanović. Sledi odluka sudskog veća

U Apelacionom sudu u Prištini završeno je dvodnevno ročište u slučaju Olivera Ivanovića. Sledi odluka sudskog veća u drugostepenom postupku. Kada će je biti, nije precizirano. Advokati Olivera Ivanovića odluku očekuju do kraja godine.

Ivanović odbacuje navode da je saizvršilac u ubistvu Albanaca u aprilu 1999. godine u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Ivanović kaže da verovatno ne bi, da je kojim slučajem izvršio krivično delo, sve vreme posle rata bio na Kosovu.

“Ja radim suprotno tome. Ja se eksponiram, učestvujem na izborima. Primam delegacije stranaca od najvišeg do najnižeg nivoa. Zašto vam to pominjem? Ne da bih se hvalio nego jer sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a podrazumeva totalni pregled svega onoga što sam ja uradio”, rekao je Ivanović.

Ivanović je u svom izlaganju naveo da je pomagao Albancima, da je u vreme događaja za koje se optužuje bio na drugim lokacijama i da se bavio poslom u “Feroniklu”. Da bi se utvrdilo da govori istinu, ponudio se da bude podvrgnut detektoru laži.

Međunarodni tužilac traži da, u najgorem slučaju, prvostepna presuda Ivanoviću bude potvrđena.

“Kazna od devet godina je previše blaga. Verujem da će apelacioni sud ispraviti ove greške”, rekao je tužilac Vlas Ungem.

Tužilac istovremeno traži da se ponište oslobađajuće presude Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću.

Odbrana Olivera Ivanovića veruje da će Apelacioni sud odlučivati na osnovu činjenica, nazivajući optužnicu neosnovanom.

“Na suđenju je apsolutno utvrđeno nešto drugo. Da on nije bio komandant nikakve jedinice i da nije izdao nikakvo naređenje. On je optužen samo za navodno prisustvo na licu mesta, iako nije ni to istina. Samo prisustvo na mestu izvršenja nekog krivičnog dela ne čini vas učiniocem. Vi možete eventualno biti svedok i ništa više”, kaže advokat Nebojša Vlajić.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još