Nastavlja se ročište po Ivanovićevoj žalbi

U Apelacionom sudu počelo je drugo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića, koji je u prvostepenom postupku osuđen na devet godina zatvora.

Na početku današnjeg ročišta, međunarodni tužilac Lars Agner je kazao da je kazna za Ivanovića od devet godina zatvora blaga.

“Verujem da će Apelacioni sud ispraviti grešku. Osnovni sud je pogrešno procenio dokaze”, kaže Agner.

Prema mišljenju tužilaca, svi osumnjičeni u ovom slučaju treba da se osude.

Svoje izlaganje počeo je zastupnik oštećenih Burhan Mandžuni koji je kazao da je tužilac veoma jasno predočio sve dokaze.

“Ja, kao zastupnik oštećenih, podržavam navode tužioca. Dokazi imaju verodostojnost i potvrđuju da su okrivljeni izvršili krivična dela”, kazao je Madžuni.

On je predložio da se svi u ovom postupku kazne onako kako to zakon nalaže.

Branilac Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, kaže da se nada da će sudsko veće pažljivo razmotriti žalbu odbrane i doneti pravu odluku.

On je naglasio da Oliver Ivanović nije optužen za izvršenje krivičnog dela, već za podstrekivanje ratnih zločina. Vlajić je naveo da u presudi nigde ne piše da je njegov klijent osuđen za izvršilaštvo o kojem je tužilac govorio.

“Ja pozivam svakoga od vas da mi pokažete gde to piše”, kazao je branilac Olivera Ivanovića.

Vlajić je podsetio da je optužnicom Ivanoviću stavljeno na teret “da je u svojstvu vođe srpske paravojne jedinice podsticao grupu pripadnika te jedinice da počini ratne zločine tako što je naredio da se ubiju određena lica. Međutim, nijedna reč ove teške optužbe nije dokazana”, kazao je advokat i naglasio da to potvrđuje i sud.

“Nije utvršeno da je Oliver Ivanović bio vođa jedinice niti da je imao komandnu odgovornost, da je podstrekivao bilo koga na bilo šta”, naglasio je Vlajić.

“Ivanoviću je stavljeno na teret podstrekivanje i naređivanje krivičnog dela. Kako se to nije dokazalo, a nije moglo jer je to laž koju je započeo svedok Isa Mustafa, Sud je našao kreativno ali nedozvoljeno rešenje”, rekao je Vlajić.

Odbrana Ivanovića negira i druge dokaze koje je tokom suđenja izneo svedok Isa Mustafa.

Komentarišući izjavu tužioca, Vlajić je kazao da on nije pokazao ni političku ni moralnu korektnost u ovom slučaju. Ističe da je žalba “krajnje zlonamerna i bez ikakave veze sa činjeničnim stanjem, dokazima ali i zdravim razumom”.

Očekuje se i obraćanje okrivljenog Olivera Ivanovića.

Iako je odbrana lidera SDP-a tražila izuzeće albanskog sudije Dritona Muharemija, sudsko veće je taj zahtev odbilo.

Od okrivljenih je u sudnici pristutan lider SDP-a Oliver Ivanović, dok ostala četvorica Srba, koja su u prvostepenom postupku oslobođeni presude ne prisustvuju ročištu, ali se u sudnici nalaze njihovi zastupnici.

Većem predsedava Euleksov sudija Radoši Petrov.

Ivanović je osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina počinjenog nad albanskim civilima 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: KIM radio

Foto: KIM

Comments

Pročitaj još