Đurić i šefica UN kancelarije u Beogradu o “Trepči”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić informisao je danas predstavnicu Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu Kancelarije UN u Beogradu Simonu-Mirelu Mikulesku o protivpravnom napadu Prištine na kombinat „Trepča“ i koracima koje će Srbija preduzeti kako bi o tome obavestila svetsku organizaciju.

Kako se navodi u saopštenju za javnost Kancelarije za KiM, tokom sastanka je Đurić najavio pokratanje diplomatske ofanzive Beograda kojom bi se međunarodni politički krugovi upoznali sa tim činim pravnog nasilja i detaljno pojasnio jučerašnje zaključke Vlade Srbije.

On je naveo da je Ministarstvu spoljnih poslova naloženo da o ovom problemu dopisom informiše članice Saveta bezbednosti UN, kao i sve članice Evropske unije, i najavio da će šef srpske diplomatije na redovnoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji u novembru ukazati na radnje koje preduzima Priština, a koje predstavljaju flagrantno kršenje Rezolucije 1244.

 

U saopštenju za javnost navodi se da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju inicirati formiranje pravnog i ekonomskog tima, koji će preduzimati mere u cilju zaštite imovinskih i drugih interesa Republike Srbije i njenih građana u južnoj pokrajini.

 

Takođe, istaknuto je da je i pored unilateralnih postupaka Prištine, Beograd i dalje spreman da razgovara o imovini i dogovorom dođe do rešenja za sve nesuglasice.

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."