• Početna>
  • Vesti>

Stojanović, Marić i Jevtić zamrzavaju učešće u radu kosovske vlade

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, kao i ministri Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić odlučili su da zamrznu učešće u Vladi Kosova, a njihovo saopštenje dostavljeno našem radiju, prenosimo u celosti.
“Vlada Kosova, u koju smo ušli na osnovu koalicionog sporazuma Srpske liste sa, u tom trenutku, najvećim albanskim političkim strankama, odbila je da nam omogući da imamo ikakvog udela u procesu odlučivanja o temama od ključnog značaja za položaj našeg naroda. Time što nam je uskraćeno pravo da učestvujemo u pronalaženju pravednog i razumnog rešenja za sudbinu kombinata “Trepča”, ali i u mnogim drugim važnim odlukama, koalicioni sporazum je brutalno pogažen, a Srpskoj listi je stavljeno do znanja da ne treba da se smatra delom vladajuće koalicije.
Uprkos svim našim apelima da srpski narod i mi kao politički predstavnici ne smemo biti isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, naročito kada se tiče pitanja od posebnog značaja za srpski narod, stavljeni smo u poziciju u kojoj ne možemo da efektivno srpskom narodu osiguramo jednaka prava i sigurnost.
Ne želeći da situaciju učinimo gorom nego što jeste, u ovom trenutku ćemo samo da formalizujemo odluku koju su drugi u Prištini doneli umesto nas.
Zamrzavamo naše učešće u radu Vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi naše prisustvo bilo samo formalno a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenja odluka. Ne možemo da pristanemo na to da vladajuće albanske stranke našim prisustvom fingiraju postojanje demokratije. Naš angažman i rad će biti usmereni kao i do sada isključivo ka aktivnostima koje će doprineti boljem položaju srpskog naroda na Kosovu.
Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice na angažovanje u cilju rešavanja novonastale situacije jer ukoliko se ignorišu stavovi političkih predstavnika Srba na Kosovu, ignoriše se i činjenica da na Kosovu pored Albanaca žive i Srbi koji se kao narod i dalje tretiraju kao građani drugog reda”, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još