• Početna>
  • Vesti>

Vlajić: Albanski sudija ne može biti objektivan u slučaju Ivanović

U Apelacionom sudu u Prištini sutra će od 10h biti održano ročište u slučaju lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Ročište se održava posle pet meseci od podnošenja žalbe o kojoj će odlučivati i sudija koji je kosovski Albanac. Njegovo izuzeće zatražila je odbrana Olivera Ivanovića, jer smatra da sudija koji je pripadnik albanske nacionalnosti ne može biti objektivan i da je Euleks misija i osnovana da bi sudila u predmetima kao što je ovaj.

“Smatramo da sudija pripadnik albanske nacinonalnosti nije objektivan. Euleks misija je osnovana da osuđuje predmete kao što je ovaj i krivična dela u kojoj je žrtva i postala žrtva, jer je pripadnik određene nacionalnosti. Ukoliko je za ovaj slučaj odreden sudija Albanac neka bude i sudija iz Srbije”, rekao je advokat Nebojša Vlajić za RTS.

Vlajić je rekao da je ubeđen da je suđenje bazirano na etničkoj osnovi.

“Svakog dana se se vidi da smo mi podeljeno društvo. Pomirenja između Srba i Albanaca nije bilo i zato je Euleks tu. Sudija nije u stanju da presuđuje, jer je duboko politizovan predmet, a još pre tri godine albanska štampa je Ivanovića proglasila krivcem i njima suđenje nije potrbeno”, rekao je Vlajić.

Ročišta ce biti održana u Prištini gde je sedište Apelacionog suda, u dva navrata, ali Vlajić ističe da se obično ovakve sednice završavaju za jedan dan.

Dodaje da će Ivanović biti prebačen u Prištinu za vreme rocišta, a za transport je zadužena pritvorska jedinica.

“Svaki dan će odlaziti i dolaziti pošto želi da prisustvuje ročištu. Služba je obavezna da obezbedi prevoz, ročišta su otvorena za javnost, pa će javnost i porodica Ivanovića moći da prisustvuju”, rekao je advokat.

Vlajić je rekao da je Oliver Ivanović optimista i da ga najviše bodri činjenica da nije kriv i da će istina izaći na videlo.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je krajem aprila žalbu na presudu kojom je Ivanović, početkom godine, osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratnog zločina koji je počinjen 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićeva odbrana smatra da je po sredi politički motivisan proces, a on se u zatvoru nalazi od 27. januara 2014. godine.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još