• Početna>
  • Vesti>

Novinarima na KiM OEBS obezbedio zaštitne prsluke i jakne

Odlazeći šef Misije OEBS-a na Kosovu, Žan Klod Šlumberže, primio je danas predsedavajuće Udruženja novinara Kosova, Škeljćima Hisenija, i Udruženja novinara Srbije registrovanog na Kosovu, Budimira Ničića, kako bi donirao 50 kompleta prsluka i jakni sa natpisom „PRESS“.

U vreme čestih protesta u kojima se novinari suočavaju sa teškom situacijom, a u nekim slučajevima zadobili su i povrede, udruženja novinara tražila su od Misije da im obezbedi zaštitnu opremu. Ovi prsluci i jakne će pomoći novinarima da se razlikuju od gomile i bezbedno izveštavaju.

„Novinari na Kosovu nemaju lak posao, i često se u svom radu suočavaju sa opasnim situacijama. Rad novinara postaje još opasniji kada izveštavaju o protestima i nasilnim demonstracijama. Da bi mogli bezbednije da izveštavaju, potrebno je da budu prepoznatljivi“, rekao je Šlumberže.

Šlumberže je podstakao predsedavajuće udruženja novinara da nastave da podržavaju rad medija i sigurnost novinara. „Danas smo vam dajemo prsluke i jakne sa vidljivom oznakom „PRESS“. Nadam se da će vam pomoći u radu, ali se istovremeno i nadam da neće biti mnogo takvih prilika na mestima sa kojih izveštavate,“ dodao je ambasador.

Misija OEBS će u narednim mesecima dostaviti udruženjima novinara Vodič za sigurnost novinara tokom izveštavanja o protestima, sa savetima i ekspertizom za izveštavanje sa protesta i nasilnih demonstracija. Ovaj vodič će pomoći novinarima da izbegnu povrede i/ili oštećenja opreme tokom rada.

Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređivanje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Ona pomaže zaštiti slobode medija i slobode izražavanja i podržava razvoj medija.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još