Raseljeni Srbi posetili Uroševac

Više od dve stotine raseljenih Srba posetilo je danas Uroševac i prisustvovalo svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je u crkvi Svetog cara Uroša služio episkop raško-prizrenski Teodosije.Sa raseljenim Srbima bili su ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i Milenko Dželetović, izvršni direktor finansija u Telekomu Srbija.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić nije krio zadovoljstvo što su raseljeni uspeli da obiđu crkvu u Uroševcu ali je upozorio da i ove godine u ovom gradu nema povratka.

“Još dosta Srba u međuvremenu je nastavilo sa prodajom svojih imanja. To je nešto što zabrinjava. Svako prodato parče srpske zemlje je izgubljena šansa da u budućnosti bude više Srba na ovim prostorima, da dođe do povratka raseljenih”, rekao je Jevtić.

Jevtić je naglasio da se neće odustati od povratka Srba i njihovog života na ovim prostorima, napomenuvši da je crkva u Uroševcu spaljivana ali i obnovljena.

Stojanović je izrazio zadovoljstvo što su raseljeni iz Uroševca vezani za ovaj grad, ali je ukazao da se život Srba teško obnavlja u gradovima i da je povratak u urbane sredine išao teško.

Zorica Vojinović koja kao raseljeno lice živi u Beogradu kaže da Uroševac danas nije ono što je bio nekada a da stanovi i kuće koje imaju u centralnoj Srbiji ne mogu da zemene domove koji su ostali u ovom gradu.

Ona je istakla da je danas obišla plac, kuću gde je rođena i da je prizor koji je videla rastužio do suza.

“Sada je tamo parking prostor, nemate pojma kako je to”, rekla je ona, zahvalivši se Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Ministarstvu za zajednice i povratak što su omogućili raseljenima da budu u crkvi u Uroševcu danas.

Sa raseljenim Srbima bio je i Dželetović koji je rekao da je Uroševac tužna slika civilizovane Evrope, podsetivši da je ideja o obnovi crkve Cara Uroša rođena pre dve godine.

Tada je, kaže Dželetović, u crkvi zatekao samo sveštenika Kojića u oltaru i protinicu za pevnicom i ni jednog parohijana, te da mu je ideja o obnovi crkve delovala nestvarno.

“Bilo bi nezasluženo da ne pomenem Miletu Radojevića, šefa Kancelarije za saradnju sa verskim zajednicama Vlade Srbije, koji je imao veliko razumevanje i uložio veliku snagu za obnovu ovog hrama i kojem se kao Uroševčanin i u ime svih raseljenih neizmerno zahvaljujem”,rekao je Dželetović.

U opštini Uroševac je pre sukoba na Kosovu živelo oko 30.000 Srba od čega blizu 12.000 u gradu.Danas u centru Uroševca od Srba žive samo jerej Trajko Vlajković sa suprugom i ćerkom. Parohijski dom i crkvu Sv. cara Uroša u Uroševcu obezbeđuju pripadnici Kosovske policije a njihovo prisustvo tokom današnje posete Srba ovom gradu bilo je pojačano.​

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."