Euleks prestaje da nadzire rad Carine Kosova

Euleks od danas zvanično prestaje da nadzire rad Carine Kosova. Buduća saradnja će se zasnivati na zajedničkom upravljanju prelazima.

Misija Evropske unije zadužena za vladavinu prava na Kosovu koja od 1999. godine, prati rad policije, pravosuđa i carine, prestaje da nadzire Carinu Kosova. Carina je dalji nadzor ocenila kao nepotreban, ali je najavila će se buduća saradnja sa Euleksom nastaviti u vidu zajedničkog upravljanja prelazima.

Direktor Carine Kosova Ljuljzim Rafuna zahvalio se Euleksu na saradnji, a američkom narodu na investicijama koje su doprinele razvoju ove institucije. “Ovo je istorijski dan za Carinu. Mi ćemo kao i do sada transparentno i odgovorno obavljati svoj posao, uz dalju saradnju sa Euleksom koji će nam pomoći u vidu zajedničkog upravljanja na prelazima i strateškim savetima“, rekao je on.

Šef misije Euleksa Bernd Tran rekao je da je Carina Kosova ostvarila značajne rezultate kako u pogledu prihoda, tako i u sprečavanju krijumčarenja.

„Carina Kosova je 2015. godine prikupila oko 950 miliona evra, što je 10 odsto više nego 2014. dok je u prvoj polovini ove godine prikupila 545 miliona evra, 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ovo je jako značajno jer taj novac ide u budžet Kosova”, rekao je šef Euleksa.

Šef USAID-a i zamenik ambasadora SAD na Kosovu, Džejms Houp, podsetio je da je američka vlada pomogla u obuci kadra, kao i da je do sada donirala Carini Kosova oko 5 miliona dolara. „Ovo je veliki uspeh Carine, ali i svih stanovnika Kosova. Mi smo veoma srećni što smo učestvovali u svemu tome. Organizovali smo oko 150 treninga i donirali oko 5 miliona dolara u vidu različite aparature”.

Carina je na teritoriji Kosova osnovana 1999. i tada je bila pod nadzorom UNMIK-a, da bi institucija Carina Kosova bila osnovana u decembru 2008, nakon proglašenja nezavisnosti. Ovo je prva kosovska institucija koja je oslobođena od međunarodnog nadgledanja.

Comments

Pročitaj još