Vučič u ekspozeu: KiM ostaje izazov, srpsko-albanski odnosi ključni za region

Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da pitanje Kosova i Metohije ostaje veliki izazov i u mandatu ove Vlade, koja neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, ali će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa Prištinom.

“U tom procesu ćemo učestvovati na odgovoran i transparentan način, a svi dogovori će, kao i do sada, biti dostupni javnosti. Vodeći odgovornu politiku, činićemo sve da interesi našeg naroda, kao i naši vitalni državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji budu zaštićeni”, poručio je Vučić u ekspozeju u Narodnoj skupštini, dodajući da će u dijalogu Beograda i Prištine nastaviti da učestvuje i lično, n e krijući se iza tuđih potpisa.

Srbija na Kosovu i Metohiji nastaviće da bude institucionalno prisutna kroz svoj sistem obrazovanja i zdravstva, kroz kulturne institucije, kao i kroz delovanje lokalnih samouprava, poručio je Vučić.

“Srpski narod na Kosovu i Metohiji u predstojećem periodu treba da bude dodatno institucionalno osnažen stvaranjem zajednice srpskih opština, čije uspostavljanje Priština već dugo opstruira, koristeći neprihvatljive izgovore i rugajući se autoritetu Evropske unije odbijanjem da sprovede ono što je pod njenim okriljem dogovoreno, čime u pitanje dovodi čitav proces normalizacije odnosa, primetio je Vučić.

Najavio je da će u narednom periodu ciljevi na Kosovu i Metohiji biti “očuvanje političke stabilnosti kontinuiranim praćenjem političkih procesa i sprovođenjem utvrđene državne politike, te obavljanje poslova u oblastima: podrške lokalnim samoupravama, privrede, ekonomskog razvoja i infrastrukturnih projekata, povratka i opstanka, pravosuđa, ljudskih prava i imovinsko-pravnih pitanja, međunarodne saradnje i saradnje s međunarodnim misijama na teritoriji Pokrajine, kulture, zaštite kulturne baštine i pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi, podrške javnim službama i socijalne pomoći”.

Zaštita imovine Srbije na Kosovu i Metohiji, imovine naših privrednih subjekata i Srpske pravoslavne crkve biće i dalje u vrhu prioriteta Vlade Srbije.

“Borićemo se da zadržimo kontrolu nad Trepčom, hidrosistemom Gazivode, infrastrukturom na Brezovici, kao i protiv svih drugih pokušaja nezakonite privatizacije i prisvajanja od strane privremenih institucija samouprave u Prištini”, naglasio je Vučić.

Podsetio je da je u mandatu prošle vlade pokrenuto ili privedeno kraju nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata, koji će biti završeni u mandatu nove vlade, a čime će se dati i podsticaj razvoju turizma, sa željom da što veći broj građana Srbije i Srba iz regiona poseti Kosovo i Metohiju i tako neposredno učvrsti veze s našim nacionalnim izvorištem.

Kad je rec o povratku raseljeni, koji je u proteklih deceniju i po bio na nivou statističke greške, vlada je pripremila novi koncept socijalno i ekonomski održivih povratničkih naselja, a prvo od njih, “Sunčana dolina”, biće veoma brzo izgrađeno u opštini Zvečan.

Raseljeni s KiM dobiće prvi put od završetka ratnih sukoba realnu šansu da se masovno vrate, poručio je Vučić dodajući da će svakoj povratničkoj porodici biti garantovano jedno radno mesto, a biće im olakšan i pristup obrazovnim, verskim i kulturnim sadržajima.

Najavio je da će se nastaviti sa izgradnjom stambenih objekata, posetivši da je u mandatu prošle Vlade je izgrađeno 10 zgrada sa 120 stambenih jedinica, sa ciljem da pojedinačno zbrinjava povratnike i socijalno ugrožene porodice.

Vlada će, kako je istakao, nastaviti da na Kosovu i Metohiji sarađuje s predstavnicima međunarodne zajednice u Pokrajini – Unmikom, Euleksom i Kforom, pre svega na zaštiti prava i stvaranju sigurnog okruženja za srpski narod u Pokrajini.

“Pred nama je važan period osnaživanja srpskog nacionalnog identiteta i jedinstva našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Svesna činjenice da nas nerešavanje otvorenih pitanja dovodi u sve težu situaciju, a naš narod na Kosovu i Metohiji na ivicu opstanka, prethodna Vlada je u rešavanje nasleđenih problema krenula na odgovoran način, bez samosažaljevanja, snažeći istovremeno i svoj međunarodni kredibilitet”, uveren je on.

Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi politiku dijaloga i mirnog rešavanja konflikata i nesuglasica, odgovornim pristupom normalizaciji odnosa i punim sprovođenjem usaglašenih dogovora u Briselu, uz istovremeno institucionalno, demografsko, obrazovno, kulturno i ekonomsko snaženje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, naglasio je Vučić.

Pitanje Kosova i Metohije je, prema njegovim rečima, mnogo više od teritorijalnog i identitetskog pitanja, i ono je tačka na kojoj će se u predstojećem periodu dugoročno definisati srpsko-albanski odnosi, od kojih zavisi stabilnost i ekonomska perspektiva čitavog regiona.

Vlada Srbije će, bez obzira na čest nedostatak konstruktivnosti i entuzijazma s druge strane, nastaviti da na konstruktivan način radi na poboljšanju tih odnosa, snaženju poverenja i učvršćivanju evropskih vrednosti i perspektiva oba naroda, istakao je on.

Vučić je naglasio a u tom smislu, s punim pravom insistiramo na rešavanju pitanja vizne liberalizacije za državljane Srbije na Kosovu i Metohiji.

“Ne želimo da situacija na Kosovu i Metohiji i neuređeni srpsko-albanski odnosi budu latentna pretnja stabilnosti i napretku Srbije, i zato ćemo predano raditi na mirnom rešavanju nesuglasica, svesni da je pred nama dugotrajan proces, u kojem, da stvar bude teža, često nemamo sagovornika koji s nama deli viziju ekonomski prosperitetnog i politički naprednog regiona”, objasnio je on.

Ovakav pristup, kako je istakao, proističe iz naše snage i odgovornosti, ali neka niko ne pomišlja da se miroljubivost s kojom nastupamo sme iskušavati.

Izvor: Tanjug

Comments