Kozarev: Država Srbija se ne odriče Trepče

“Trepča je bila i ostaje jedan od najznačajnijih stubova očuvanja države i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev koji je danas posetio flotaciju Trepče u Leposaviću, gde je zaposlenima čestitao Dan rudara.

„Trepča je bila i ostajejedan od najznačajnijih stubova srpskog naroda i države na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev

On je dodao da je posebno bitno da je „uprkos svim teškoćama, pritiscima i problemima došlo do pozitivnih promena i pomaka zahvaljujući zajedničkom radu Vlade Republike Srbije i Kombinata „Trepča““.

„Ostvarili smo ono što smo se dogovorili i poseta premijera Aleksandra Vučića je jasan signal gradjanima i rudarima da je država Srbija koja vidi „Trepču“ kao važnu celinu, uz njih“, poručio je Kozarev i naglasio da gradjani Kosova i Metohije koji su vezani za Trepču ne bi trebalo da brinu.

„Država Srbija se ne odriče Trepče. Ona je vrlo značajni potencijal i strateški i industrijski kapacitet za naš narod i državu na ovim prostorima i tako se i u procesu dijaloga postavljamo i ponašamo“ , rekao je Kozarev.

Jovan Dimkić, generalni direktor RMHK “Trepča” rekao je da je ovaj kombinat trenutno u relativno stabilnoj poslovnoj atmosferi koji beleži solidne proizvodne rezultate koji omogućavaju samoodrživost kolektiva.

„Likvidni smo na nivou dnevne ažurnosti, izvršavamo sve svoje finansijske obaveze i na vreme isplaćujemo zaradu zaposlenima“, naglasio je Dimkić i dodao da je prihod jamskih radnika Trepče najveći u regionu.

Dimkić je izrazio zabrinutost kada je u pitanju uticaj spoljnog faktora, odnosno namera privremenih institucija u Prištini da donesu posebni zakon o Trepči kojim bi se transformisala u javno preduzeće.

„S druge strane mi smo optimisti jer Vlada Srbije pokazuje čvrsto opredeljenje za razvoj Kombinata i privredne situacije na ovim prostorima“, rekao je Dimkić i podsetio da je prilikom posete premijera Vučića dogovorena izgradnja fabrike akumulatora za koju je u pripremi studija izvodljivosti .

Izvor:  TV Most

 

Comments

Pročitaj još