• Početna>
  • Vesti>

U nedelju 14. avgusta počinju radovi na revitalizaciji glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici

Na predlog Beograda, predstavici Prištine, uz posredovanje Evropske unije, saglasili su se na ovonedeljnom sastanku u Briselu, što je danas i potvrđeno, da u nedelju 14. avgusta otpočnu radovi na uređenju pešačke zone u ulici Kralja Petra i revitalizaciji mosta u Kosovskoj Mitrovici, u skladu sa Sporazumom o mostu u Kosovskoj Mitrovici, postugnutim 25. avgusta prošle godine, saop[teno je danas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju..

Ovim dogovorom, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine,precizirano je da radovi na ulici Kralja Petra i mostu u Kosovskoj Mitrovici otpočnu istovremeno i da će most na Ibru biti otvoren za motorni saobraćaj nakon što bude potpuno završeno preuređenje ulice Kralja Petra u pešačku zonu i regulisano pitanje saobraćaja na pristupnim ulicama, za koje je usaglašen rok 20. januar 2017. godine.

“Za Beograd je najvažnija bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i zbog toga je veoma značajno što je prihvaćena naša inicijativa da ulica Kralja Petra (od mosta do Trga Šumadija i spomenika knezu Lazaru) bude pretvorena u pešačku zonu, kao i da sa obe strane mosta budu izgrađeni kružni tokovi. Takođe, dobili smo i pisane garancije da će punkt KFOR-a biti postavljen na mostu sa severne strane Kosovske Mitrovice”, stoji u saopštenju.

Time bi bili stvoreni bezbednosni preduslovi koji bi sprečili svaki eventualni pokušajprovokacija i napada na srpsko stanovništvo na severu Kosmeta.

“Otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici treba da postane simbol normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji će omogućiti da što pre dođe do sprovođenja Sporazuma ouspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao suštinskom pitanju u ovom procesu, čimebi se srpskom narodu u pokrajini dozvolilo stvaranje neophodnih uslova za opstanak inapredak. Na ovaj način, doslednim sprovođenjem postignutih dogovora od strane Beograda,Priština više nema nikakav izgovor da neformiranjem Zajednice nastavlja opstrukcijudijaloga”, navodi se u saopštenju. .

Comments

Pročitaj još