EU uložila 8,5 miliona evra u sever Kosova

Evropska unija je od 2010. godine do danas uložila preko 54 miliona evra za 124 projekta na severu Kosova. Do sada su realizovani projekti ukupne vrednosti 8,5 miliona evra, 37,25 miliona evra je u procesu realizacije, dok na projektima ukupne vrednosti 8,74 miliona evra još uvek nisu započeti radovi, pokazuje istraživanje Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

Najveći broj projekata je planiran u opštini Severna Mitrovica 38, zatim u opštini Leposavić 34, Zvečan 23, Zubin Potok 21, projekti za sve čeriti opštine na severu Kosova 7 i jedan međuopštinski projekat, navodi se u saopštenju za javnost.

Kada su u pitanju sektori, najviše projekata je planirano za razvoj poljoprivrede 46, zatim za infrastrukturu 27, za nevladin sektor 26 i za ekonomski razvoj 25 projekata.

U saopštenju se dodaje da je okviru dve Grant šeme za sever Kosova, Evropska unija j izdvojila 9,5 miliona evra za 79 projekata. Finsnisjki podršku je dobilo 60 privatnih preduzeća za koja je izdvojeno 3,92 miliona evra, zatim 4 opštine na severu Kosova kojima je za realizaciju projekata odobreno 3,77 miliona evra i 10 nevladinih organizacija za koje je izdvojeno 1,8 miliona evra.

Najveći procenat ulaganja iz ova dva poziva za sever Kosova se odnosi na razvoj poljoprivrede; preko 80 procenata projekata u opštinama Zubin Potok i Leposavić i 50 procenata u opštini Zvečan. U opštini Severna Mitrovica je 47,4 procenata projekata iz oblasti ekonomskog razvoja.

Podaci o ulaganjima Evropske unije u opštinama na severu Kosova prikupljeni su u okviru projekta “Efekti ulaganja na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – Da li živimo bolje”, koji sprovode Institut za teritorijani ekonomski razvoj (InTER) i Radio Televizija Mir, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."