• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Zvečan u slici, medaljonu i reči” kao izgovor za okupljanje starih prijatelja

Izložba  radova Branislava Baneta Ilića i Časlava Milisavljevića pod nazivom “Zvečan u slici, medaljonu i reči” svečano je otvorena večeras u plesnoj sali Doma kulture Trepča u Zvečanu. .

U prisustvu velikog broja zvanica, uglavnom potomaka uglednih, zvečanskih porodica, izložbu je svečano otvorio gradonačelnik opštine Zvečan Vučina Janković.

On je zhvalio Milisavljeviću i Iliću na višedecenijskom zalaganju za razvoj kulturnog života Zvečana i dodao da je to ujedno i obaveza kako za njega kao gradonačelnika tako i za sve građane Zvečana da ulože dodatni napor kako bi u narednom periodu bilo još više kulturnih dešavanja na području naše opštine.

Obraćajući se okupljenim sugrađanima Časlav Milisavljević je istakao da nas je ovo vreme intenzivnnog tehnološkog razvoja i pored mnogobrojnih sredstava komunikacije strahovito otuđilo te da ovakvi događaji služe tome da se duh starih  vremena sačuva od potpunog zatiranja koje mu evidentno preti.

O oba umetnika pojedinačno i o dva umetnika u tandemu govorila je njhova dugogodišnja prijateljica  novinarka Desanka Milosavljević, ukazavši na drastične razlike u njihovim temperamentima ali i o tananom i moćnom “osećaju za lepo” koji ih  spaja gotovo pola veka u prijateljskom i stvaralačkom zajedništvu.

O bogatoj istoriji drevnog Zvečana, okupljenima je govorio profesor Milutin Milisavljević.

Među eksponatima, koji su na kraju večeri razdeljeni prijateljima za uspomenu, našle su se slike Baneta Ilića sa motivima najčešće zvečanske tvrđave, Banjske i Sokolice, medaljoni Časlava Milisavljevića rađeni po motivima kamene plastike prisutne u pravoslavnoj – slovenskoj ali i keltskoj kulturi a izložene su bile i ikone slikara Marka Ilića.

Veče je bilo upotpunjeno dobrom pesmom za šta je pored malog ansambla bila zadužena i profesor solo pevanja u muzičkoj školi Miodrag Vasiljević Jelena Spirić.

DSCN2407  DSCN2411

DSCN2424  DSCN2425 DSCN2432

Comments

Pročitaj još