U Kosovskoj Mitrovici održana debata o ZSO

Javna debata na temu primene sporazuma o Zajednici srpskih opština održana je danas u Kosocvskoj Mitrovici. O nadležnostima i uticaju ZSO u oblasti zdravstva i socijalne zaštite govorili su lekar i predsednik NVO “Evropski pokret Srba”  Rada Trajković i poslanik u skupštini Kosova i bivši ministar rada i socijalnog staranja u kosovskoj Vladi Nenad Rašić.

“Srbija mora da insistira na zdravstvu, prosveti i prostornom planiranju”, naglasila je Trajković i posebno istakla da nikako ne treba ukidati institucije Srbije dok  se ne dobiju čvrste garancije da će ZSO imati izvršna ovlašćenja. “Jer ako ne bude izvršnih nadležnosti, šta će nam ta Zajednica?”, upitala je Trajković.

Rašić je izneo mišljenje da će i prosveta i zdravstvo na Kosovu nastaviti da funkcionišu na način kako je to bilo dosad, sve dok ne bude iznađeno neko kompromisno rešenje. On je  između ostalog,  izneo negodovanje  zbog  zadržavanja knjiga na  administrativnim prelazima  ali i bojazan da će se situacija pogoršati u septembru kada se na prelazima budu našli udžbenici za đake u školama koje su u sastavu  prosvetnog sistema Srbije.

Ovu debatu, prvu od četiri najavljene, organizovao je Kontakt Plus radio u saradnji sa NVO Centar za razvoj žena a u okviru projekta “Moj stav” koji je podržala Kosovska Fondacija za otvoreno društvo.

Comments

Pročitaj još