U Kosovskoj Mitrovici održana debata o ZSO

Javna debata na temu primene sporazuma o Zajednici srpskih opština održana je danas u Kosocvskoj Mitrovici. O nadležnostima i uticaju ZSO u oblasti zdravstva i socijalne zaštite govorili su lekar i predsednik NVO “Evropski pokret Srba”  Rada Trajković i poslanik u skupštini Kosova i bivši ministar rada i socijalnog staranja u kosovskoj Vladi Nenad Rašić.

“Srbija mora da insistira na zdravstvu, prosveti i prostornom planiranju”, naglasila je Trajković i posebno istakla da nikako ne treba ukidati institucije Srbije dok  se ne dobiju čvrste garancije da će ZSO imati izvršna ovlašćenja. “Jer ako ne bude izvršnih nadležnosti, šta će nam ta Zajednica?”, upitala je Trajković.

Rašić je izneo mišljenje da će i prosveta i zdravstvo na Kosovu nastaviti da funkcionišu na način kako je to bilo dosad, sve dok ne bude iznađeno neko kompromisno rešenje. On je  između ostalog,  izneo negodovanje  zbog  zadržavanja knjiga na  administrativnim prelazima  ali i bojazan da će se situacija pogoršati u septembru kada se na prelazima budu našli udžbenici za đake u školama koje su u sastavu  prosvetnog sistema Srbije.

Ovu debatu, prvu od četiri najavljene, organizovao je Kontakt Plus radio u saradnji sa NVO Centar za razvoj žena a u okviru projekta “Moj stav” koji je podržala Kosovska Fondacija za otvoreno društvo.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."