Sve je spremno za “Cvrkute sa Ibra”

Festival dečije zabavne muzike „Cvrkuti sa Ibra 2016.“  Biće održan u Domu kulture Trepča u Zvečanu 16. i 17. Juna.  I ove godine, po tradiciji učesnici su podeljeni u dve kategorije – mlađu mini  i stariju- tini kategoriju.

U obe festivalske večeri biće izvedeno ukupno 30 kompozicija, kaže za program Radio Kosovske Mitrovice direktor festivala Petar Rakić. „Ovo nije festival samo mališana sa područja Kosovske Mitrovice i Zvečana. Nastupaće i deca iz Orahovca,  Prilužja, Leposavića, tako da će biti dece sa celog Kosova i Metohije“, kaže Rakić.

Ove godine, po prvi put, festival se neće raditi uživo sa orkestrom, već u obliku tzv. poluplejbeka, kaže Rakić. On  dodaje da su matrice urađene ali da će deca pevati uživo.

„ Svi pitaju zašto nema orkestra. Pa razlog je čisto tehničke prirode. Uvek smo imali problema sa kvalitetom zvuka na festivalu. Kolega Dušan Popović je master audio-inžinjeringa i on je bio zadužen za izradu matrica“, objašnjava Rakić i dodaje da su ,matrice odsvirali muzičari koji su dosada uživo svirali na festivalu.

„Tehnički je sve to prihvatljivije. Ove godine malo je naglašeniji vizuelni deo nastupa“, rekao je Rakić.

Žanrovski, festival će biti veoma šarolik. „Biće tu svega – od etno zvuka, preko roka, popa, bluza do šlagera“, naglašava Rakić.

Rad „na matricu“  omogućiće organizatorima da odmah po završetku festivala izdaju CD sa festivalskim numerama.

Pokrovitelj događaja je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica a prijatelji su Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, Muzička škola Miodrag Vasiljević, Stig konfekcija, butik Oz i mnogi drugi.

Radio Kosovska Mitrovica je medijski partner festivala te će i prve i druge večeri festivalski program biti prenošen uživo na našim talasima.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."