Održano duhovno veče “O Bogu i rodu”

Povodom 60 godina od upokojenja  Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića,   u Mitrovačkom dvoru je večeras održano duhovno veče posvećeno Zlatoustom Srbinu – velikom duhovniku i najvećem besedniku XX veka u Srba. U programu su učestvovali crkveni hor „Branislav Nušić“ – ujedno organizator večeri i dramski umetnici Vesna Pavlović i Momir Bradić.

Prisutni su imali priliku da čuju pet najpoznatijih beseda Svetog Nikolaja u maestralnom  izvoženju  dramskih umetnika koji se već decenijama bave isključivo teatrom beseda i prvaci su kada je u pitanju ovaj vid dramskog izražavanja.

Momir Bradić  „besedi“ već 25 godina. „Prvi put sam govorio besedu Vladike Nikolaja  u Žiči,  prilikom prenosa njegovih moštiju . Meni se to toliko dopalo da evo već 25 godina, zajedno sa koleginicom Vesnom Pavlović, učimo besedu po besedu  i dalje ih proiznosimo po zemlji“, kaže Bradić i primećuje da ih to čini misionarima u istoj meri koliko i glumcima.

Nekada, pre oko 30 godina, nije bilo jednostavno doći do tekstova Vladike Nikolaja, složili su se Bradić i Pavlovićeva. „Do tekstova smo nekada dolazili zahvaljujući monasima i Vladiki Artemiju, tada igumanu Crne Rijeke. Bile su to brošurice koje je štampala crkva, jer ne zaboravite da je on dugo bio zabranjen i da su mu tekstovi često objavljivani bez potpisa“, podseća Pavlovićeva.

Dramski umetnici su kazivali „Jevanđeljsku besedu“,“ Borba za veru“, „Ne kradi državu“, „ Ko ste vi, mali Srbi“  i  „Besedu u Londonu“- besedu koja je čak i Princa Čarlsa navela da o Srbima nauči nešto više.

Hor Branislav Nušić pod dirigentskom palicom Petra Rakića izveo je svoj poznati repertoar sačinjen od  liturgijskih pesama  a premijerno je izvedena i Pesma Svetom kralju Miluitinu. „Imali smo blagoslov oca Danila, igumana manstira Banjska  da na tekst Vladike Nikolaja  napravimo  kompoziociju i otpevamo pesmu u slavu  Svetom Kralju.  Večeras smo je izveli premijerno a sledeći pu ćemo je pevati  kada obnova  hram a Banjskoj bude završena, pevaćemo i Liturgiju i naravno ovu pesmu“, rekao je Rakić i dodao da mu je trebalo godinu i po dana da osmisli kompoziciju i da planiraju da u Banjskoj urade i spot za ovu pesmu. „Trebalo bi da gostujemo i u Beogradu i Novom Sadu sa ovom pesmom,  jer se radi o velikom ktitoru koji je zaveštao 40 hramova a o njemu ima tako malo pesama“, kaže Rakić.

Nažalost, sala Mitrovačkog dvora je bila više nego poluprazna. „ Podelili smo između trista i četristo pozivnica. Gostovali na radiju, televiziji, najavljivali, rteklamirali i nismo uspeli da napunimo salu. Nemamo tu tradiciju duhovnih večeri a duhovna hrana nam je  potrebnija danas više no ikada. Ipak, bilo je to malo društvo ali odabrano“, kaže Rakić.

Na kraju ostalo je obećanje  dramskih umetnika da će doći ponovo, čim to bude poželeo narod a kao zalog tom obećanju, ostao je jedan dug – Nebeska  liturtgija za koju su mnogi čuli upravo zahvaljujući Momiru Bradiću.

 

Dramski umetnici su kazivali Jevanđeljsku besedu, Borba za veru, Ne kradi državu, Ko ste vi, mali Srbi i Besedu u Londonu.

Comments

Pročitaj još