EXIT: The Prodigy 10. jula u Novom Sadu

 

Posle intenzivnih i hitnih pregovora, članovi Prodidžija su izmenili plan turneje kojom promovišu poslednji album i nastupiće u nedelju 10. jula u Srbiji na festivalu Egzit.

Anketa s pitanjem da li bi trebalo jedan od najpopularnijih svetskih bendova hitno dovesti u Srbiju ovog leta, u kojoj je čak 92% od preko 25.000 ljudi reklo “Da”, stigla je do benda, koji je zato dodao čak četvrti uzastopni datum u drugoj nedelji jula, kako bi nastupili na, po sopstvenom priznanju, omiljenom festivalu.

Lijam, Kit i Maksim su hteli i lično da se obrate ovdašnjoj publici izjavom: “Serbian people, EXIT Warriors, tražili ste nas i mi dolazimo! Okupljamo se na tvrđavi, obavezno budite tamo i vidimo se! Peace!”

Prodidži postoji 25 godina, a s poslednjim albumom „The Day is My Enemy“, po šesti put uzastopno su se našli na prvom mestu britanske liste najprodavanijih albuma, što nijednom bendu, osim Bitlsima, nije pošlo za rukom.

U Srbiji su prvi put nastupili 1995. godine, u vreme kad je album “Music for the Jilted Generation” harao planetom i bili su prvi veliki svetski bend koji je u Beograd došao uprkos sankcijama i zabrani sopstvene vlade.

Nakon skorašnje izjave koju je frontmen benda Kit Flint dao magazinu NME, da je njihovo povlačenje neminovno, usledili su brojni javni apeli da je ova turneja možda i poslednja šansa da ih gledamo uživo u Srbiji.

Razni muzičari s ovih prostora su ih okarakterisali kao jedini veliki strani bend koji se može posmatrati i kao “domaći” zbog posebne veze s ovdašnjom publikom.

Prodidži je na poslednjoj turneji nastupio na gotovo svim važnijim festivalima od Australije do Amerike, uključujući i stadione, arene i najveće koncertne prostore od Japana do Argentine.

Koncertno neumorni, obišli su preko 30 zemalja, a u mnogim od njih nastupili po više puta u samo protekle dve godine.

Do kraja turneje očekuje ih još 15 zemalja, među kojima će se 10. jula ipak naći i Srbija.

 

Comments

Pročitaj još