• Početna>
  • Vesti>

KM: Proslava Dana studenata 20. aprila. U pripremi Zakon o visokom obrazovanju.

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici  svoj dan slave 23. aprila, ali će ga ove godine obeležiti nešto ranije.

Dan studenata prištinskog univerziteta  23. april, ujedno i Svetski dan knjige, ove godine pada u subotu, dok će parlamentarni izbori biti održani dan kasnije. Iz ovih razloga, studenti će svoj dan proslaviti u sredu 20. aprila svečanom akademijom na Fakultetu tehničkih nauka sa početkom u 12h, potvrdio je za naš program predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta Milan Savić.

“Celokupni sportski program biće održan 21. aprila na platou Tehničke škole Mihailo Petrović Alas. U večernjim satima imaćemo i kulturno-umetnički deo programa, najverovatnije će to biti pozorišna predstava”, rekao je Savić.

Govoreći o proslavi Dana studenata beogradskog univerziteta kojoj je prisustvovao, Savić je rekao da je  4. aprila u prestonici bilo reči i o izradi Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o studentskom organizovanju.

Savić ističe da Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) čiji je član, ima svoje predstavnike u radnim grupama koje su angažovane na izradi pomenutih zakona, te da studenti neće doći u situaciju od pre dve godine kada je doneta uredba Zakona o visokom obrazovanju koja je bila njima na štetu, a ticala se broja ispitnih rokova. Nakon usvajanja ove uredbe, širom zemlje usledili su masovni studentski protesti.

“Ovoga puta se to neće desiti, jer imamo svoje predstavnike u radnim grupama i oni će na najbolji mogući način zastupati studente svih univerziteta u Republici Srbiji”, navodi Savić.

On dodaje da je aktivniost radne grupe stopirana zbog parlamentarnih izbora, te da se donošenje svih bitnih odluka i samog Zakona ne očekuje pre juna.

Komentarišući mogućnost uvođenja novog modela plaćanja školarine – sufinansiranja, Savić kaže da je taj predlog na radnoj grupi, ali da će više informacija biti poznato nakon sledećeg sastanka članova radne grupe, kom će prisustvovati i predstavnici SKONUS-a.

Model sufinansiranja omogućio bi da studenti koja imaju manje od 48 bodova ne plate celu školarinu, več samo jedan deo. Sa druge strane, ovo bi značilo i smanjenje broja budžetski finansiranih studenata.

Comments

Pročitaj još