Dr Rsovac: Nema razloga za paniku zbog ovčijih boginja

Šta je uzrok smrti četvorogodišnje Julije Sertić iz Niša, još niko zvanično nije saopštio. U njenom organizmu pronađena je bakterija streptokoka, a devojčica je bolovala i od ovčijih boginja. Stručnjaci navode da roditelji ne treba da paniče.Gostujući u Dnevniku RTS-a, pedijatar-pulmolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Snežana Rsovac je objasnila da je varičela virusna infekcija i najčešće napada decu koja sa njima prva dolaze u dodir.

“Kao i svaka infekcija, ona pokreće zapaljenske procense i naš imuni sistem odgovara na to. Godišnje oboljeva oko 40.000 osoba i deca imaju jako često komplikacije. Nije tako ni mala učestalost kožnih suprainfekcija koja mogu da pređu u sepsu, meningitise, zapaljena mozga i pluća, a kod odraslih su češće pneumonije”, ukazala je dr Rsovac.

Ponovila je da je grupa stručnjaka sa Infektivne klinike objavila studiju pre nekoliko godina u kojoj je navedeno da je ovo oboljenje uobičajeno za dečji uzrast, ali moguće i sa fatalnim ishodom.

“U nekim zemljama vakcina je obavezna, da li zasebno ili sa MMR vakcinom. Najčešće se vakcinišu deca posle prve godine. Jasno postoje pokazatelji kada dete sme da dobije vakcinu”, naglasila je načelnik Pedijatrijske i neonatalne intenzivne nege u Tiršovoj.

Dr Rsovac je savetovala roditelje da ne paniče i ne izbegavaju vakcinaciju, naglasivši da je na pedijatrima da kažu da li dete može da primi vakcinu i pod kojim uslovima.

Posle smrti četvorogodišnje Julije Sertić, u vrtiću “Zvončići” u Nišu proglašena je epidemija ovčijih boginja, na osnovu analiza Doma zdravlja. Naložena je i vanredna epidemiološka kontrola mališana u vrtiću.

Prof. dr Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu, rekao je da se u tom gradu svake godine registruju četvorocifrene brojke obolelih od varičele.

“Roditelji nemaju razloga za strah jer varičela jeste bolest kod dece. Za razliku od dece, kod odraslih ima brojnih komplikacija. Ovo nije prva epidemija koja se proglašava u Nišu”, rekao je Veličković.

Prema njegovim rečima, postoje problemi sa podzakonskim aktima gde se varičela ne prijavljuje kao ostale bolesti.

“Tako da mi pravi uvid u epidemiološku situaciju i ne znamo zato smo možda i malo kasnije reagovali”, naglasio je Veličković.

Rezultati obdukcije preminule devojčice biće poznati u toku dana.

Comments

Pročitaj još