Princ Čarls u Prizrenu: Čuo sam teške priče

Britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola posetili su u Prizrenu saborni hram Svetog Đorđa, kao i srpske povratnike.
U hramu su članove kraljevske porodice dočekali episkop Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Domaćin posete vladika Teodosije je ukazao princu Čarlsu da su mnoge crkve uništene u martovskom pogromu, pokazavši mu slike martovskog stradanja. Nakon toga su teolozi otpevali Vaskršnji tropar, navodi RTK2.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi princu je Milica Đorđević, jedina srpska učenica koja živi u Prizrenu, poklonila cveće.

Episkop Teodosije Šibalić i otac Andrej su princu govorili o istoriji crkve i srpskoj zajednici na Kosovu i upoznali ga sa polaznicima pravoslavne bogoslovije koja je ponovo otvorena u Prizrenu.

Britanski princ se kasnije upoznao i sa Srbima povratnicima u Prizrenu. Princ je razgovarao sa Aleksandrom Mitrovićem, srpskim povratnikom, kao i drugim povratnicima čije su kuće obnovljene uz finansijsku pomoć britanske vlade.Oni su mu preneli da žele da ostanu na svojim ognjištima, a on im uzvratio rečima da će se moliti za njih, prenosi RTK2. Britanski princ Čarls je na otvaranju međuverske konferencije u Prizrenu izjavio da je u pomirenju put u bolju budućnost.

“Potrebno je da gradimo mostove. Potrebno je ponovo da izgradimo temelje. Čuo sam mnoge priče, teške priče i voleo bih da mogu da pomognem tim ljudima, ali moramo preći taj most, osveta nije rešenje, put za bolju budućnost je u pomirenju”, rekao je princ od Velsa.

“Kao što sam rekao i u Beogradu, ne smemo dozvoliti sebi da postanemo taoci istorije”, rekao je princ Čarls.

Izrazio je zadovoljstvo što je danas imao prilike da se sretne sa građanima koji pripadaju različitim religijama i istovremeno podelio zabrinutost sa porodicama nestalih od kojih je čuo za njihovu uznemirenost i bol.

Pri dolasku u Prizren, princ se najpre zadržao na starom mostu kako bi osmotrio Kaljaju (tvrđavu) i kuće obnovljene uz pomoć britanske vlade.Tokom obilaska grada, britanski princ pretolonaslednik popio je kafu na Trgu Šadrvan.

51237066756eda87d5f295944986078_v4_big

Izvor: RTK 2, Tanjug
Slike: Rtk2, Tanjug, AP

Comments

Pročitaj još