• Početna>
  • Vesti>

Srbija nastavlja finansiranje institucija na KiM. Kosovska Vlada osnovala komisiju za Trepču

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da će Srbija nastaviti da finansira svoje institucije na Kosovu i Metohiji. On je danas u selu Dren, u opštini Zubin Potok izjavio da će uprkos pretnjama političara  iz Prištine da će srpske institucije biti ukinute, Vlada Srbije nastaviti da finansira i podržava svoj narod.

Đurić je dodao da se formiranje Zajednice srpskih opština ne dovodi u pitanje i da će premijer Srbije Aleksandar Vučić posetiti pokrajinu u najskorijem periodu.

Kosovska Vlada osnovala Komisiju za Trepču

Vlada Kosova formirala je komisiju koja će raditi na nacrtu zakona kojim će se regulisati imovinsko pitanje RHMK “Trepča”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao je da “prava adresa za razgovor o Trepči jeste Beograd, a mesto za rešavanje spornih imovinski pitanja regovarački sto u Briselu”.

“Beograd je uvek spreman za dijalog”, podvukao je Đurić i dodao da Srbija zahteva da se reše sporna imovinska pitanja.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić izjavio je danas da ova odluka nije u skladu sa koalicionim sporazumom, te da je za srpske predstavnike potpuno neprihvatljiva. On je istakao da Komisija koja broji 16 članova, ima samo dva člana srpske nacionalnosti, a da koalicioni sporazum predviđa da srpska zajednica ima odlučujući glas kada je u pitanju imovina u većinskim srpskim sredinama.

“Ukoliko u toj Komisiji nema predstavnika Trepče iz Zvečana, sidnikata, akademske zajednice, ukoliko se odluke ne donose konsenzusom, a naše učešće treba da predstavlja potvrđivanje procesa u kom bismo mi bili ikebana, onda to nije pošten i fer odnos. Nismo spremni da na taj način učestvujemo u tom procesu”, podvukao je Marić.

Đurić o izborima

Govoreći o predstojećim izborima raspisanim za 24. april, Đurić je izrazio nadu da će izbori biti održani u svim srpskim sredinama.

“Srbiji je potrebna složna i jaka vlada da bi mogla i na međunarodnom i na unutrašnjem planu da osigura i zaštiti srpske interese. Zato su ovi izbori važni i za Kosovo i Metohiju i zato je važno da srpski narod na Kosovu i Metohiji bude ujedinjen oko politike koja znači opstanak i ostanak”, istakao je Đurić. On je u selu Gazivode pozvao meštane da na predstojećim izborima podrže Aleksandra Vučića I listu “Srbija pobeđuje”.

Đurić je danas boravio u poseti Ibarskom Kolašinu, gde je nakon Zubinog Potoka, obišao i sela Velji Breg, Gazivode i Dren, gde je razgovarao sa meštanima o potrebama sela, eventualnom unapređenju infrastrukture i snavdevanja električnom energijom.

Comments

Pročitaj još