Dačić: Naša pozicija na Kosovu je ojačana

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je pred odlazak na sutrašnju sednicu SB UN posvećenu Kosovu da je sada pozicija Srbije ojačana, dodajući da više nema opravdanja da nešto ne može da se sprovede i da Srbija i srpski narod na Kosovu očekuju da bude ispunjeno sve što je dogovoreno.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je da je Srpska lista konstruktivnim ponašanjem doprinela jačanju pozicije srpskog naroda na Kosovu.

“Naša pozicija je sada ojačana, imajući u vidu da je u tim unutrašnjim sukobima, nestabilnosti, demonstracijama, Srpska lista imala veoma konstruktivno ponašanje koje je bilo u našem interesu”, rekao je Dačić za Radio Beograd uoči odlaska za Njujork, dde će sutra na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu predstavljati Srbiju.

On je najavio da će na sednici ukazati na sve probleme na Kosovu, pre svega u oblasti stabilnosti i neispunjenja obaveza koje su kosovske vlasti preuzele tokom dijaloga u Briselu, a naročito kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština i svih političkih problema koji se reflektuju na položaj srpskog naroda na Kosovu.

Na pitanje da li će izbor Hašima Tačija za kosovskog predsednika biti tema na sednici, Dačić je rekao da neće jer se sednica odnosi na period obuhvaćen izveštajm generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, ali je naveo da je moguće da će i to biti pomenuto.

On je, međutim, istakao, da je za nas veoma bitno da prištinske vlasti ispune ono što su obećale u Briselu.

“I sada posle svega što se tamo na Kosovu desilo, više nema nikakvog opravdanja da nešto ne može da se sprovede i Srbija i srpski narod na Kosovu očekuju da bude ispunjeno sve što je dogovoreno”, rekao je Dačić.

 

Izvor: TANJUG

Comments