• Početna>
  • Vesti>

OTVORENA IZLOŽBA KNJIGA RUSKE KNJIŽEVNOSTI U BIBLIOTECI “VUK KARADŽIĆ”

 

 

Izložba knjiga „Ruska književnost u fondu biblioteke Vuk Karadžić“, otvorwna je danas u Kosovkoj Mitrovici. Zainteresovani građani moći će da pogledaju izložbu do 10. Novembra. Ovaj dogadjaj organizovan je u okviru Mitrovdanskih svečanosti pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.
Dani ruske književnosti su počeli a inspiraciju za izložbu, organizator je pronašao u ovogodišnjem Medjunarodnom beogradskom sajmu knjiga, gde je zemlja domaćin bila Rusija, kaže direktor Gradske biblioteke Vuk Karadžić Olivera Stević. „Već sada znamo da će sledeće godine zemlja domaćin Sajma biti Iran, pa rukovođeni time, mi ćemo upriličiti izložbu knjiga i sledeće godine u ovo vreme“, kaže Stevićeva. Među posetiocima dominirali su učenici Srednje tehničke škole “Mihajlo Petrović Alas”. Oni su došli u velikom broju na nagovor njihovog profesora ruskog jezika. O tome koliko učenici čitaju, najkompetentniji je da govori bibliotekar njihove škole Miloš Jelić. On naglašava da je ovaj dan od velikog značaja za kulturu našeg grada jer je to idealna prilika da se mladi upoznaju sa bibliotekom i velikim fondom kojim ona raspolaže. „Ovakav događaj budi veru, duh i nadu. Ovo je prvi put da učenici ovako organizovano posete biblioteku a nadam se da će interesovanje biti još veće“, naglašava Jelić. Zlatko Vukojević je učenik drugog razreda STŠ “M.P. Alas”. Kaže, voli da čita i kada je u obavezi ali i iz ličnog zadovoljstva. „Čitao sam Danila Kiša, Njegoša i još puno toga. Tako se obrazujem, trebaće mi sve to a i volim da čitam kada nemam previše obaveza“, kaže Vukojević.
Dostojevski, Tolstoj Šolohov, Cvetina , Turgenjev, Jesenjin, Prilepin… samo su neki od autora ruskog književnog podneblja čija dela su izložena . Biblioteka trenutno raspolaže fondom od 27.000 knjiga. Ovaj fond trenutno koristi 800 čitalaca a cena godišnje članarine iznosi 500 dinara. Biblioteka se od avgusta prošle godine nalazi u starim prostorijama Centra za socijalni rad nedaleko od glavnog mosta. Ovih dana, Gradska biblioteka i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica pripremaju još jedan dogadjaj povodom Mitrovdana. Reč je o književnoj večeri „Zavičajni pisci Aleksandru Despotoviću“, koja će biti održana u četvrtak, 5. Novembra u hramu Sv. Dimitrija sa početkom u 16h.

Comments

Pročitaj još